Grondprijzen voor logistiek vastgoed stijgen, vooral in Limburg en Antwerpen

 24/09/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, Real Estate
Grondprijzen voor logistiek vastgoed stijgen, vooral in Limburg en Antwerpen

Grondprijzen voor logistiek vastgoed zijn in de laatste 12 maanden in Vlaanderen gestegen. De ‘prime’ grondprijs, die voor de beste stukken grond op de beste liggingen, varieert nu van 165 tot 225 euro per m² in de provincie Antwerpen en van 70 tot 130 per m² in Limburg. Dat is het gevolg van de grondschaarste. Een andere gevolg is de daling van de leegstand van bestaande gebouwen naar een historisch laag niveau.

Dit jaar zal het opnamevolume van semi-industrieel en logistiek vastgoed ongeveer even groot zijn als het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, dat 1,4 miljoen m² bedroeg. Tijdens de eerste negen maanden is het met 15% gedaald tegenover het gemiddelde, tot slechts 763.000 m². Vastgoedmakelaar JLL verwacht echter dat het opnamevolume tijdens het vierde kwartaal zal stijgen. In dat kwartaal worden traditioneel de meeste transacties genoteerd. 

Dat is onder andere te wijten aan de moeilijkheid om grond te vinden voor nieuwe projecten op maat. “Ze vinden wordt een uitdaging, wat opwaartse druk zet op de grondprijzen”, zegt Ignace Casteleyn van JLL. In Brussel en Vlaams-Brabant blijven ze stabiel op een hoog niveau (175-350 euro/m²) maar in Antwerpen en Limburg stegen ze met resp. 2 à 3% en 8% tegenover Q3 2018. Limburg blijft wel de Vlaamse provincie met de laagste prijzen (70-130 euro/m²). In Wallonië blijven ze beduidend lager, tenzij in Waals-Brabant.

“Speculatieve ontwikkelingen blijven eerder uitzonderlijk en het onmiddellijk beschikbare aanbod aan nieuwe state-of-the-art industriële en logistieke gebouwen ligt in Vlaanderen zeer laag. Daarom is ook de leegstand in bestaande gebouwen gedaald, naar een historisch laagterecord van 3,5%, in vergelijking met 4,5% op Europees niveau”, zegt Casteleyn nog.

“Om snel nieuwe projecten te kunnen realiseren, is er nood aan grondreserve”, zegt Frederik Van de Vyver. Greenfields zijn vandaag vooral te vinden in de haven van Gent. “Ze liggen echter buiten de Gouden Driehoek. Maar de vraag is zo nijpend, dat de belangstelling voor die terreinen zal groeien”. Hij verwacht dan ook dat de vraag naar ‘brownfields’ de komende tijd zal stijgen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!