Groep Jourdan: concessies met uiteenlopende diensten

 03/09/2015  Claude Yvens  Expertise Center, Service
Groep Jourdan: concessies met uiteenlopende diensten

De Groep Jourdan is er met 3 Iveco concessies en een bedrijf gespecialiseerd in uitzonderlijk vervoer en takelen en afslepen van trucks in geslaagd zich te diversifiëren. Frédéric Jourdan is zich, gepassioneerd als hij is door zijn beroep, volop bewust van de huidige en toekomstige uitdagingen.

Maart 2015. De groep Jourdan opent een derde Iveco concessie in Longlier, vlakbij Neufchâteau. Een nieuwe vestiging die tal van diensten aanbiedt en daarmee perfect de dynamiek van algemeen directeur Frédéric Jourdan weergeeft. Zijn groep bestaat vandaag uit 6 complementaire vestigingen:

  • 3 Iveco concessies (2 in de provincie Luxemburg in Virton Saint-Mard en Longlier en één in het Groothertogdom Luxemburg in Kehlen);
  • Jourdan BVBA, dat gespecialiseerd is in het uitzonderlijk vervoer en takelen en afslepen;
  • een servicepunt: garage Jacquemin in Rochefort;
  • een zandgroeve en Jura zandsteen.

De concessies van binnenuit bekeken

Deze vestigingen stellen in totaal 45 personen tewerk en bieden complementaire diensten. Bovenop de verkoop van lichte en zware bedrijfswagens van Iveco zijn de concessies van de groep Jourdan eveneens erkend verdeler van Max Trailer en beschikken allemaal over een tweedehandsafdeling.

Iedere garage van de groep Jourdan beschikt daarenboven ook nog over: een afdeling motorrevisie, draaien en frezen, tachograaf en snelheidsbegrenzer, een koetswerkafdeling (opbouw en herstelling); een magazijn met daarin alle benodigde onderdelen uit het Iveco gamma, voor opleggers en aanhangwagens, net als tal van accessoires.

De concessie in het Groothertogdom beschikt daar bovenop nog over zijn eigen technische keuringslijn.

“Onze garages zijn op ongeveer 45 km van elkaar gevestigd, zodat ze de provincie Luxemburg en het Groothertogdom zoveel mogelijk afdekken”, stelt Frédéric Jourdan. “Onze krachten zijn verdeeld over elke concessie, waardoor we onze klanten een volledige service dicht bij huis kunnen aanbieden”, aldus nog Jourdan.

Alle concessies kunnen via het bedrijf Jourdan BVBA ook een depannage en afsleepdienst voor bedrijfswagens aanbieden die de klok rond beschikbaar is boven 3,5 ton en trucks. En dat over heel Europa. De uitzonderlijk vervoer afdeling van zijn kant staat in voor het ophalen van uitgebrande of volledig immobiele voertuigen.

Parallel met deze activiteit staat Jourdan BVBA ook in voor het vervoer van bouwmaterialen, grond en beton met een betonmixer. “Sinds onze overname van de NRI zandgroeve in 2009 bieden wij onze klanten eveneens de levering van grondstoffen. Daardoor kunnen wij zelfvoorzienend werken”, gaat Jourdan verder.

Het wagenpark van Jourdan BVBA kan vandaag beantwoorden aan tal van vereisten. “De vloot telt 12 trucks die multi-inzetbaar zijn, 20 opleggers, 6 takelwagens voor trucks en 3 rijdende werkplaatsen”, overloopt Frédéric Jourdan de vloot.
jourdan (1)

Meedogenloze concurrentie

De groep Jourdan tracht zich met deze brede waaier aan diensten en de kwaliteit ervan te onderscheiden. Aangezien de concurrentie de laatste vijf jaar alsmaar harder wordt. “Vandaag moet men strijden tegen drie ‘concurrenten’: de ‘collega’ Iveco-concessiehouders, die zich op grond van de Europese regels niet meer beperken tot hun sector of provincie, de concessies van andere merken en de invoerders van ons merk, waar wij voortdurend tegen moeten knokken om de beste prijzen te krijgen, zodat onze klanten daarvan kunnen profiteren”, verduidelijkt Jourdan.

Het spookbeeld is voor Frédéric Jourdan dat de fabrieken rechtstreeks aan de klant zouden verkopen. “Dit soort verkoop is sinds 2010 gestegen. En dat terwijl wij dezelfde prijzen niet kunnen aanbieden. Gelukkig hebben wij nog troeven om uit te spelen: onze service en ons opgeleid personeel”, gaat Jourdan verder. Het is net op deze twee troeven dat Jourdan wil blijven inzetten: “Het is primordiaal om meerdere activiteiten te hebben en een globale service aan te bieden. Maar onze situatie dwingt ons ook in die richting. De provincie Luxemburg telt minder inwoners dan de andere Belgische provincies. Vandaar dat wij geen voldoende hoog verkoopvolume kunnen realiseren. Vandaar het belang om meerdere activiteiten te hebben en ons te specialiseren.”

Toekomstige uitdagingen

Frédéric Jourdan is gepassioneerd door zijn beroep en overtuigd van de kwaliteit van het product dat hij verkoopt. Maar deze passie weerhoudt hem er niet van om met een realistische blik naar de toekomst te kijken: Uiteraard hangen wij in de eerste plaats af van het economisch klimaat en de eventuele herstructureringen. Maar niet alleen daarvan. In de toekomst zal een constructeur ervoor moeten zorgen dat de kosten, die hij doorrekent aan de concessiehouders, dalen, anders zal een concessie het hoofd niet boven water kunnen houden. Die kosten zijn enorm en moeten naar beneden. De andere uitdaging zal liggen in het goed opleiden van onze jongeren en het in ere herstellen van handenarbeid. Momenteel ondervinden wij heel veel problemen bij het aanwerven van jongere gediplomeerde elektrotechnici en magazijniers. En dat terwijl deze jongeren onze toekomst zijn. Het is tijd om daarvan bewust te worden.”

Voor Frédéric Jourdan zal de rol van de concessiehouder in de komende jaren ook veranderen. “De klant zoekt meer en meer nabijheid. Ik denk dat wij binnen dit en 5 jaar over een mobiele werkplaats zullen moeten beschikken. De klant zal niet meer naar onze werkplaats komen, maar wij zullen naar zijn bedrijf moeten gaan om daar het onderhoud en andere herstellingen uit te voeren. Deze evolutie van het beroep verheugt me, want ze komt overeen met onze filosofie: dicht bij de klant zijn om hem de best mogelijke service aan te bieden. Uiteraard zal deze service een kostprijs hebben. Maar ik denk er serieus aan om hem aan te bieden”, lacht Frédéric Jourdan.

Le nouveau garage de Longlier.

De nieuwe garage in Longlier.

De groep Jourdan in het kort

  • 3 Iveco concessies: 2 in de provincie Luxemburg en één in het Groothertogdom Luxemburg
  • Jourdan BVBA: transport en 24/24 depannage
  • Servicepunt in Rochefort
  • Personeel: 45 personen in totaal

Groupe Jourdan – Des concessions multi-services
GROEP JOURDAN

Frédéric Jourdan, Iveco concessiehouder: “Onze kosten moeten naar beneden” (VIDEO) 

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!