Groep Heylen – Campus: Oplossing voor wisselende bezetting

 21/03/2016  Claude Yvens  Logistics

Groep Heylen bouwt razendsnel een stevige reputatie op met grote logistieke gebouwen in België en Nederland. Intussen heeft het al drie campussen waar de wisselende bezettingsgraad van de magazijnen flexibel kan worden opgevangen.

Antwerp East Port was de eerste verwezenlijking volgens dat principe van Groep Heylen. Nu staan er al drie magazijneenheden die samen beschikken over 36.000 m² gelijkvloerse oppervlakte. Deze zijn gehuurd door Bleckmann en Sumitomo. In de magazijnen werden ook mezzaninevloeren geïnstalleerd om extra opslagcapaciteit te creëren. Intussen wordt op de site nog een bijkomend magazijn gebouwd van 11.000 m². “De besprekingen met een potentiële gebruiker huurder zijn al ver gevorderd,” zegt Wim Heylen. Wanneer het hele gebouw klaar is en alle 11 de eenheden afgewerkt, zal het gebouw 115.000 m² beslaan. Daarbij wordt het campusprincipe gevolgd. Elk magazijn grenst aan een aantal andere magazijnen zodat de gebruiker snel kan uitwijken naar een bijkomend gebouw als hij dat wil. “De grootste wens van de gebruikers is flexibiliteit in de magazijnoppervlakte. De behoefte aan ruimte kan sterk variëren. Met onze drie magazijneenheden in Grobbendonk en twee huurders hebben we al heel wat varianten beleefd. Er is zelfs een periode geweest waarin de twee huurders elk de helft van een magazijn gebruikten. We mikken er ook op dat de twee huurders zelf blijven groeien en dus geleidelijk aan meer en meer magazijnruimte nodig hebben. Die kunnen ze dan bij ons krijgen, want wij breiden uit in functie van hun noden,” zegt Wim Heylen. In de afbeelding is te zien hoe in Antwerp East Port de verschillende eenheden aan elkaar aansluiten in twee rijen, geschrankt ten opzicht van elkaar. Op die manier grenst elk magazijn minstens aan drie andere. Op die overgangen kan telkens een toegang worden voorzien. In Grobbendonk ligt Antwerp East Port vlakbij een terminal op het Albertkanaal. “Al in 2005 zijn we naar NV De Scheepvaart gestapt om op die plek een terminal met aangrenzende logistieke gebouwen te voorzien. Aanvankelijk wilden we daarvoor starten samen met een zand- en grindbedrijf. Dat heeft echter afgehaakt in de crisis van 2009. Toen hebben we wel een partnership gesloten met DP World dat de terminal heeft uitgebouwd en op die manier een verbinding heeft gemaakt tussen zijn locatie in de Antwerpse haven en deze terminal,” zegt Wim Heylen. De terminal doet dienst als een extended gate way of een transferium: containers worden hier op het binnenschip gezet om zo filevrij tot in Antwerpen te geraken. Omgekeerd kunnen verzenders hun containers uit verre landen meteen tot hier laten komen en ook de drukte in de haven vermijden. Intussen heeft Groep Heylen nog twee andere campussen: VE Commerce Logistics in Venlo (140.000 m²) die zich specifiek richt op e-commerce en omnichannel-bedrijven. Een eerste huurder is PVH bekend van de merken Tommy Hilfiger en Calvin Klein. De andere campus is Agora 21 in Roosendaal (80.000 m²).

Duurzaamheid. In al die gevallen heeft Groep Heylen de gebouwen ontwikkeld en gebouwd voor de verhuur op lange termijn. Op die manier is het in haar eigen interesse dat de kwaliteit van het gebouw goed is en klaar voor gebruik door verschillende gebruikers. Daarbij mikt de groep ook op een architecturale meerwaarde. De gebouwen krijgen een individuele uitstraling. “Wij ontwikkelen gebouwen die multifunctioneel zijn in gebruik. De noden van onze gebruikers veranderen soms snel maar door goed doordachte concepten kunnen wij op een eenvoudige manier flexibel inspelen op die wijzigende behoeften zonder dat onze gebouwen daarvoor moeten worden aangepast. Goede voorbeelden hiervan zijn het voorzien van de mogelijkheid tot het inbouwen van losse mezzanines tot 3 niveaus en de mogelijkheid tot het toepassen van palletstellingen met smalle gangen. Dit veronderstelt een zwaarder ontwerp van de magazijnvloer. Dat kost dan aanvankelijk wat meer, maar op de lange termijn winnen we aan flexibiliteit zodat we gemakkelijk gebruikers blijven vinden,” zegt Philippe Deschilder, General Manager Buildings van Groep Heylen. Gebouwen moeten aan steeds strengere eisen voldoen op het vlak van energieprestatie. “Het certificeren van gebouwen op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld via de BREEAM methodiek, wint aan belang. Onze gebouwen scoren zeer goed op het vlak van energieverbruik, met of zonder certificaat. Een certificaat is natuurlijk wel nuttig om als getuigschrift te dienen, “ zegt Philippe Deschilder. Het campusmodel met aaneengesloten magazijneenheden, maakt maximaal gebruik van de beschikbare ruimte. Alleen rond het gebouw is er ruimte over gelaten voor wegen, aanrijstroken, parkings voor trucks en auto’s van werknemers. Het ruimtegebruik is een stuk efficiënter ten opzichte van afzonderlijke losstaande magazijnen per gebruiker. Het bepalen van die technische specificaties, maar ook het uitwerken en begeleiden van het bouwproject beschouwt Wim Heylen als een belangrijke expertise. Groep Heylen heeft de hele kennis van het bouwtechnische proces in eigen huis. Wim Heylen wil die kennis ook op de markt aanbieden en als consultant optreden voor gebruikers en andere partijen.

Perspectief. De ondernemer in Wim Heylen wil ook met andere nieuwe initiatieven starten die huurders verder ondersteunen in hun werking. Het past ook in de strategie van het bedrijf. “Groep Heylen is meer dan een vastgoedspeler alleen. Wij willen met onze klanten meedenken aan hun toekomst en mee oplossingen uitwerken. Onze klanten worden zo onze partners appreciëren net die dynamische aanpak,” zegt David Batens, business development director. “Consulting kan daarvan een voorbeeld zijn, maar we denken er ook aan om financiering aan te bieden. Op die manier zouden we onze huurders kunnen helpen om hun voorraden in onze magazijnen te financieren,” zegt Wim Heylen. Dat de innovatie bij Groep Heylen in de financiële sfeer zou zitten, is logisch na de recente joint-venture tussen Group Heylen en AG Real Estate, de vastgoedtak van AG Insurance. In die joint-venture – AG Heylen Warehouses – brengt Groep Heylen een aantal gebouwen in. “Door de grotere financiële slagkracht kunnen we onze projecten versnellen. Tegelijk kunnen we eigenaar blijven van onze magazijnen. Vroeger moesten we af en toe een logistiek gebouw verkopen om een nieuw project te ontwikkelen. Dat is nu niet meer nodig en op die manier kunnen we onze commerciële relatie met de huurder behouden en verder ontwikkelen. Dat past beter bij onze langetermijnstrategie.”

Wim Heylen

205_L2L070_ILLU 5

Hoe bent u begonnen als ondernemer?

Ik ben meteen na de humaniora – op 18 jarige leeftijd – begonnen met ondernemen. Mijn ouders waren ook zelfstandigen met een eigen handelszaak, ik heb het dus van dichtbij meegemaakt. Eén van de eerste dingen die ik heb opgestart was een winkelketen voor huisdierenvoeding en –accessoires. Die werd nadien verkocht aan de groep Delhaize en bestaat nu nog steeds onder de naam Tom & Co. Achteraf volgden nog een resem overnames van en participaties in bestaande bedrijven. De bekendste zijn Excellent en Expert. In de Groep Heylen, met daarin heel wat verschillende bedrijven uit diverse sectoren, treedt ik niet op als een CEO, maar ben ik steeds meer actief als een coach die de mensen aanzet om meer te ondernemen.

En gaat u dat entrepreneurship doorgeven aan uw kinderen?

Daar doe ik toch moeite voor. Ik hou heel veel van reizen, maar ik maak zo veel ik kan de combinatie van ontspanning én business. In het buitenland bezoek ik telkens ook een klant of een leverancier. Niet zelden neem ik daar mijn zonen van 16 en 14 mee naartoe. Op reis moet ik ook altijd een supermarkt hebben gezien om de prijsniveaus te vergelijken met die van bij ons.

Wat doet u om zich te ontspannen?

Ik ben een fanatieke hobbykok. Ik hou van lekker eten en goede wijn, maar ik sta zelf ook graag achter het fornuis. Tegelijk ben ik gek op technische snufjes en dus staat mijn keuken vol met machines die in professionele keukens niet zouden misstaan.

Peter Ooms

ILLU1-800

Op de plattegrond is te zien hoe de twee rijen magazijneenheden geschrankt worden om zo meer raakvlakken te krijgen. Dat geeft een gebruiker de mogelijkheid om in meerdere richtingen uit te breiden.

DCIM100MEDIA

Zicht op de campus van Antwerp East Port nabij het Albertkanaal in Grobbendonk.

205_L2L070_ILLU 3

David Batens, Wim Heylen en Philippe Deschilder van Groep Heylen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!