Gentse topjurist: “Toekomstige kilometerheffing is illegaal”

 17/03/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
Gentse topjurist: “Toekomstige kilometerheffing is illegaal”

Volgens onze collega’s van De Tijd zou de nakende kilometerheffing illegaal zijn. Een juridische analyse werd uitgevoerd door de Gentse fiscalist Michel Maus (kabinet Bloom), op verzoek van UPTR, en toont aan dat het systeem juridisch niet houdbaar is. De kilometerheffing gaat over enkele dagen van start.

De advocaat Michel Maus vertelde aan onze collega’s dat “de kilometerheffing in strijd ligt met verschillende wetten”. De nakende kilometerheffing zou een schending zijn op het gelijkheidsbeginsel van de Belgen, omdat sommige voertuigen worden vrijgesteld.

Het feit dat de vrachtwagen via een boordcomputer gecontroleerd worden door dienstverlener Satellic is een tweede struikelblok. “De privacy wordt hiermee geschonden”, zegt de advocaat. Het uitbesteden van de controlebevoegdheid aan een privébedrijf is volgens Maus onwettig. “De privacy wordt geschonden omdat het voertuig permanent via satelliet wordt gevolgd. Dat is normaal enkel mogelijk in het kader van de wetgeving voor de Bijzondere Opsporingsmethoden.”

Voor Bruno Velghe, voorzitter van UPTR, is het duidelijk. Hij dreigt er effectief mee om juridische acties te ondernemen als de kilometerheffing niet wordt uitgesteld: “Er zijn nog tal van problemen met de werking en de levering van de boordcomputers. Het is niet haalbaar om op 1 april te starten. Wij zijn niet tegen een kilometerheffing, maar wel tegen déze kilometerheffing”, vertelt hij aan onze collega’s van De Tijd.

Lees alles over UPTR in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!