Ford kiest voor grote transporteurs

 15/11/2011  Claude Yvens  Expertise Center, Economie
Ford kiest voor grote transporteurs

De Ford-fabriek in Genk organiseert zelf de aanvoer van onderdelen voor de productie en werkt daarvoor samen met de Europese transportbedrijven die de grote vrachten aankunnen.

Wij kopen bij onze leveranciers van onderdelen alles af fabriek: dwz dat we zelf zorgen voor het transport van die goederen. Daarvoor hebben we samen met onze 4PL, DHL Supply Chain, een netwerk opgezet met routes naar onze fabrieken, zegt Danny Koterba, manager externe logistiek en supply chain van Ford Genk.

Het dagelijkse beheer van het netwerk gebeurt samen met DHL, maar Ford zorgt zelf wel voor de selectie van de transporteurs op Europees niveau. Belangrijke selectiecriteria zijn het type van voertuigen en uitrusting waarover de transporteurs beschikken alsook de plannings- en beheersconcepten die ze gebruiken. Na het maken van een shortlist volgen nog gedetailleerde discussies met de transporteurs onder andere over de draagkracht van het bedrijf. Daarbij eisen we dat elk project rendabel moet zijn: de ene opdracht mag niet het verlies van een andere compenseren. In die gesprekken willen we ook inzicht krijgen in de geplande retourvrachten, want die spelen vaak een cruciale rol in de rendabiliteit.

De prijs blijft hoe dan ook een belangrijk element. Maar we mikken wel op een duurzame relatie en houden daarom ook rekening met mogelijke aanpassingen in de routes en de afhaal- of leverpunten. Daarom vragen we om een modulaire prijsopgave zodat we ook vooraf kunnen inschatten wat een aanpassing zou kosten.

Nauwgezette rapportering

De prestaties van de transporteur worden nauwkeurig opgevolgd. Alle opdrachten, maar ook de hele opvolging, is zeer sterk gestandaardiseerd doorheen het hele Europese netwerk. Door het repetitieve karakter vallen afwijkingen meteen op. Dat maakt dat iedereen in het netwerk – ook de transporteurs – kunnen meewerken aan de operationele verbetering. We zien trouwens dat onze transporteurs onderdelen uit ons systeem gaan voorstellen aan andere opdrachtgevers.
Qua opvolging is leverstiptheid een belangrijke indicator. Hier worden de doelstellingen ook elk jaar nog wat strenger. Daarnaast vragen we aan de transporteurs om ons zo snel mogelijk op de hoogte te brengen wanneer zich problemen voordoen. We willen zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden om te kunnen ingrijpen. Daarover houden we ook gegevens bij. Ten slotte volgen we de prestaties op het vlak van veiligheid nauwkeurig op zowel qua rijgedrag als ladingsbeveiliging. De vaste chauffeurs hebben allemaal een individuele veiligheidskaart. Wanneer iemand drie opmerkingen heeft gekregen, kan hij voor een tijdje geweigerd worden op onze terreinen.

Reductie van de Co2-uitstoot

Een andere belangrijke parameter voor Ford is het verminderen van de ecologische voetafdruk. Daarbij streven we zo veel mogelijk naar het beperken van de CO2-uitstoot door het vervoer in volle vrachtwagens en het gebruik van andere modi. We kijken uit naar transporteurs die oplossingen kunnen bieden op het vlak van binnenvaart, short sea of treintransport, zegt Danny Koterba.

Document PDF

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!