Federaal Parket pakt fraude met tachografen aan

 30/08/2019  Claude Yvens  Wetgeving
Federaal Parket pakt fraude met tachografen aan

Het Federaal Parket onderzoekt, in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen en de Federale Wegenpolitie, een hack van de tachograafsoftware. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in combinatie met Nederland.

Het parket communiceert vandaag pas over dit onderwerp, maar de belangrijkste onderzoeksstappen zijn afgelopen juni genomen: op 1 juli werden twee Poolse burgers in België gearresteerd nadat ze op heterdaad betrapt waren, terwijl een van hen software installeerde om de registratie van rijtijden door de tachograaf volledig uit te schakelen. Deze software zou zo geavanceerd zijn dat het vrijwel geen sporen nalaat. Hierdoor is het voor de politiediensten vrijwel onmogelijk geworden om fraude in het kader van de traditionele wegcontroles op te sporen.

Het zou een internationale organisatie zijn, gevestigd in Polen, maar met installateurs in verschillende Europese landen. Gezien dit internationale karakter werkt het Federaal Parket in deze zaak samen met het Nederlands landelijk parket. Enkele dagen na de arrestatie van de twee Polen in België heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) twee personen aangehouden die ervan verdacht worden de software te installeren. Er is apparatuur in beslag genomen en het onderzoek is nog steeds aan de gang.

In België bevindt een van de twee op 1 juli gearresteerde Polen zich nog steeds in voorlopige hechtenis en het daaropvolgende onderzoek heeft geleid tot de inbeslagneming van tachografen bij verschillende transportbedrijven. In het belang van het onderzoek zal het parket op dit moment geen verdere informatie verstrekken.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!