Febetra en BTB/ABVV verbolgen over nachtelijke sluiting parking Jabbeke

 31/08/2018  Claude Yvens  Wetgeving
Febetra en BTB/ABVV verbolgen over nachtelijke sluiting parking Jabbeke

Na het schietincident in de nacht van dinsdag op woensdag heeft de burgemeester van Jabbeke beslist om vanaf komende zaterdag de snelwegparking tussen 20u00 en 06u00 voor drie maanden af te sluiten voor vrachtwagens. Hierover is noch de werkgeversorganisatie Febetra, noch vakbond BTB-ABVV te spreken. 

“Het doodleuk sluiten van parkings is niet het juiste antwoord op de problematiek van de transmigratie. De kans is groot dat de transmigranten die kost wat kost Engeland willen bereiken, op andere parkings post zullen vatten, waardoor het probleem gewoon verschoven wordt. Als de overheid van vrachtwagenchauffeurs verwacht dat zij hun rij-en rusttijden stipt naleven, dan is het voor ons ook de evidentie zelf dat diezelfde overheid ervoor zorgt dat de nodige infrastructuurcapaciteit voorhanden is waar ze hun pauzes en rust in alle veiligheid en op een comfortabele manier kunnen nemen. We weten dat privébewaking op parkings niet gratis is, maar we zien niet in waarom een deel van de opbrengsten van de kilometerheffing (424,5 miljoen euro op jaarbasis alleen voor Vlaanderen) niet zou kunnen aangewend worden voor de beveiliging van zogenaamde ‘probleemparkings’, aldus Febetra-directeur Philippe Degraef.

BTB-ABVV : waar moeten de vrachtwagenchauffeurs dan rusten?

Ook voor de socialistische vakbond is sluiting niet de oplossing. Frank Moreels, voorzitter van de Belgische TransportBond-ABVV : ”De parkings zijn niet zomaar, dag op dag, onveilig geworden. BTB-ABVV vraagt al meer dan 10 jaar naar meer beveiliging ! Vooral ’s nachts en tijdens de weekends zijn er te weinig plaatsen. De sluiting van steeds meer parkings is dus nefast! Hierdoor ontstaan er nu bottlenecks op de resterende parkings. En parkeren meer en meer vrachtwagens op de in- en uitritten. Wat uiteraard helemaal niet veilig is … En steeds vaker moeten vrachtwagenchauffeurs hun rust nemen op de pechstrook omdat ze hun rijtijden anders overschrijden.” Volgens Moreels moet federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn verantwoordelijkheid nemen, zodat meer middelen worden ingezet om te zorgen voor veilige parkings.

 

Lees alles over Febetra in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!