Febetra en IMOB/UHasselt slaan de handen in elkaar om verkeersveiligheid te verbeteren

 21/04/2016  Claude Yvens  News Transport
Febetra en IMOB/UHasselt slaan de handen in elkaar om verkeersveiligheid te verbeteren

Het project van Febetra en IMOB wil in eerste instantie, via diepteanalyses, de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens blootleggen. Hiervoor werken de partners samen met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Na die analyse wordt een safety platform opgericht waar bedrijven zich kunnen laten inspireren door best practices bij bedrijven in de transportsector.

Aan het project nemen zeven Limburgse transportbedrijven deel: TDL Group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen. Pascal Vranken (FEBETRA): “Een bedrijf dat instapt in het project wordt automatisch lid van het ‘safety platform’ en krijgt toegang tot de (anonieme) resultaten van de diepteanalyses van andere bedrijfscases. Een bedrijf kan dan als het ware andere best practices op een eigen manier implementeren.”

“Om een veiligheidscultuur te realiseren, gaan we in het project de rijstijl van vrachtwagenchauffeurs en het verkeersveiligheidsbeleid van het bedrijf analyseren”, aldus de onderzoekers. “Het is namelijk door de ‘problemen’ in het bedrijf te identificeren, dat je erop kan inspelen en een veiligheidsstrategie kan uittekenen. De bedoeling is om deze veiligheidscultuur te integreren in het truck charter dat door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werd opgesteld.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!