Expediteurs verwachten beter vierde trimester

 25/11/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Expediteurs verwachten beter vierde trimester

Uit een enquête van het Belgisch Instituut der TransportOrganisatoren (BITO) blijkt dat de Belgische expediteurs na een totnogtoe matig 2013 opnieuw wat hoop mogen koesteren. Daar waar de verwachtingen voor het vierde kwartaal een lichte verbetering vooropstellen, kijkt de sector hoopvol uit naar een beter 2014. Al blijft men ook daar bijzonder voorzichtig.

De vertrouwensindex van het bedrijfsleven in de eurozone zette in oktober de opwaartse trend (die in mei 2013 aanvang nam) voort.
De evaluaties van productie, het niveau van de totale orders en de productievooruitzichten stegen markant. Ook het niveau van de export orders en de voorraden van afgewerkte producten werden positiever ingeschaald. In de expeditiesector vielen in het derde trimester geen eenduidige signalen op te vangen. Er werd weliswaar een lichte verbetering waargenomen op het vlak van het volumegewicht, maar de omzet bleef hangen. Rekening houdende met de grootte van de omzetevolutie stellen wij zelfs een daling vast.
De rendabiliteit steeg bij de meeste bedrijven. Wanneer echter rekening gehouden wordt met zowel de grootte van de wijziging als met de grootte van de bedrijven, wordt een lichte daling genoteerd.

“In het 3e trimester werden de vooruitzichten uit de vorige enquête ten dele bevestigd: de omzet bleef in het algemeen stabiel, maar toonde een lichte neiging tot daling”, aldus BITO. “De rendabiliteit toonde een lichte verbetering, en ook de tewerkstelling verbeterde enigzins.” Ook de verwachtingen voor het 4e kwartaal blijven zeer voorzichtig, maar tonen een prille aanzet tot verbetering. “In het algemeen wordt een verbetering verwacht t.o.v. van het vorige kwartaal. De omzet en het volumegewicht zouden stijgen. Als gevolg hiervan zou de rentabiliteit kunnen verbeteren. Ook qua tewerkstelling wordt een zeer lichte aangroei vooropgesteld”, besluit het rapport.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!