European Platooning Challenge: DAF legt de nadruk op Wifi-P technologie

 23/03/2016  Claude Yvens  News Transport, Trucks
European Platooning Challenge: DAF legt de nadruk op Wifi-P technologie

Het konvooi dat DAF in het kader van de European Platooning Challenge op de weg brengt, zal het kortste parcours van de zes afleggen. Het zet in op V2V-technologie, die de afstand tussen twee voertuigen tot 10 meter kan reduceren.

DAF Trucks gebruikt voor de European Platooning Challenge de resultaten van onderzoeken door een consortium met TNO, Ricardo en NXP. Het is deze laatste die de Wifi-P ontwikkelde, die de verschillende voertuigen van het konvooi (dat bij DAF EcoTwin heet) met elkaar verbindt. Deze technologie reduceert de te respecteren afstand tussen de voertuigen tot een halve seconde. Dit is mogelijk dankzij de communicatiesnelheid van de gegevens tussen het eerste en het tweede voertuig. Een halve seconde betekent bij 80 km/u een afstand van 10 meter en dat is een afstand die het mogelijk maakt om de brandstofbesparing voor de tweede truck te maximaliseren. Wifi-P maakt ook communicatie tussen de chauffeurs van de twee voertuigen mogelijk tijdens het rijden. Alles wat de chauffeur van de eerste truck ziet, wordt op een scherm in de tweede vrachtwagen geprojecteerd.

Het konvooi van DAF omvat slechts twee voertuigen en zal rijden tussen de Belgische fabriek in Westerlo en de haven van Rotterdam.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!