Een ‘Autonomous Delivery Robot’ getest op de Nokia-campus van Paris-Saclay

 11/12/2019  Michel Buckinx  News Logistics, Handling
Een ‘Autonomous Delivery Robot’ getest op de Nokia-campus van Paris-Saclay

Een kleine ADR, een ‘Autonomous Delivery Robot’ die zonder menselijke tussenkomst of begeleiding goederen moet leveren, zal op de Nokia-campus van Paris-Saclay worden uitgetest.

Het robotje heeft een vak voor pakjes en is in eerste instantie bestemd voor het leveren van pakjes van minder dan 5 kg aan het personeel van de Nokia-campus van Paris-Saclay, een wetenschaps- en technologiepool ten zuiden van Parijs. Dit past binnen het Last Mile Autonomous Delivery-programma (LMAD) dat op een softwareplatform is gebaseerd en diverse types robots voor alle soorten leveringen moet aansturen. Het LMAD is een innovatieve activiteit die ondersteund wordt door EIT Digital. Dat is een Europese organisatie die de positie van Europa in de digitale omwenteling wil versterken. Het consortium telt meerdere partners: Bestmile, GIM Robotics, BookIT, PICOM, Forum Virium Helsinki en Futurice.

De leveringen binnen de campus en andere gelijkaardige locaties zullen in de loop van het eerste kwartaal van 2020 van start gaan. Als de tests overtuigend zijn, zal verder worden getest in moeilijkere omgevingen zoals stadscentra. Volgens het rapport 2016 van McKinsey zullen drones en autonome robots het segment tegen 2030 domineren en zo’n 80% van alle pakjes leveren. De drones zouden eerder worden ingezet in een landelijke omgeving met lange afstanden en een lage bevolkingsdichtheid, terwijl autonome robots in stedelijke omgevingen zouden worden ingezet.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!