‘EcoTwin’ neemt deel aan de European Truck Platooning Challenge

 25/03/2016  TransportMedia  News Transport
‘EcoTwin’ neemt deel aan de European Truck Platooning Challenge

‘EcoTwin’ is het verenigd consortium van DAF Trucks, TNO, NXP en Ricardo dat zal deelnemen aan de European Truck Platooning Challenge die op woensdag 6 april door de Nederlandse minister van Infrastructuur georganiseerd wordt.

Het doel van deze challenge is om van de regeringen de toestemming te krijgen om over te gaan tot pan-Europese testen op grote schaal voor vrachtwagencombinaties die draadloos aan elkaar gekoppeld zijn, een systeem dat de naam ‘platoon’ gekregen heeft. De vrachtwagens volgen erg kort op elkaar wat een verlaging van het brandstofverbruik (tot 10% volgens DAF) en van de CO₂-uitstoot (eveneens tot 10%) toelaat en waarbij tegelijk de veiligheid en de doorstroming van het verkeer verbetert.

De challenge zou moeten aantonen dat een tweede voertuig technisch gezien in staat is om de voorliggende combinatie te volgen via de Wifi-P-technologie, een radar en camera’s. De voorziene tussenruimte tussen de twee combinaties bedraagt 0,5 seconde, wat overeenkomt met een afstand van 10 m aan een snelheid van 80 km/u. De Wifi-P-verbinding is een uniek product van de ‘EcoTwin’-combinatie. Ze werd op punt gesteld door NXP en speciaal ontwikkeld voor de toepassingen in motorvoertuigen. Ze maakt het mogelijk om dicht bij het voorliggende zwaargewicht te rijden en zorgt ervoor dat de bestuurders met elkaar kunnen communiceren tijdens de rit. TNO draagt bij aan het geheel van het concept, aan de software en aan de synergie van alle nieuwe technologieën. Ricardo levert het advies omtrent de functionele veiligheid van de systemen. DAF Trucks zorgt dan weer voor de integratie van alle systemen in de voertuigen en neemt alle testactiviteiten op zich.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!