DSV kan dan toch Panalpina overnemen

 01/04/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics
DSV kan dan toch Panalpina overnemen

De kogel is door de kerk: Panalpina komt in handen van het Deense DSV voor een bedrag van 4,6 miljard Zwitserse frank (4,12 miljard euro). Dat meldden de twee groepen voorbeurs vanmorgen. De Ernst Göhner-stichting (EGS), die ca. 46% van de aandelen bezit van de Zwitserse groep, is dan toch gezwicht voor de Denen. Ze wordt wel de grootste aandeelhouder van DSV, met een participatie van 11%.

Met deze mega-overname wordt DSV naar eigen zeggen de vierde grootste transport- en logistiekgroep ter wereld, met een omzet van omgerekend 15,8 miljard euro. Enkel DHL, Kuehne+Nagel en DB Schenker zijn groter.

De deal gebeurt via een aandelenruil die, naast EGS, gesteund wordt door de activistische fondsen Cevian en Artisan Partners. Zij bezitten resp. 12,3% en 9,9% van de Panalpina-aandelen. Het bod van 195,5 CHF per Panalpina-aandeel betekent een premie van 43% tegenover de laatste slotkoers op 15 januari 2019, toen DSV ongevraagd zijn bod plaatste.

Na de overname zal DSV haar naam veranderen in DSV Panalpina. De nieuwe groep wordt een van de grootste expediteurs ter wereld, met bijna 3 miljoen TEU en ruim 1,5 miljoen ton luchtvracht per jaar. Ook de tak Solutions krijgt een boost, met 500.000 m² extra magazijncapaciteit.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!