DPD test elektrische VW eCrafter in Mechelen

 05/09/2019  Erik Roosens  Van
DPD test elektrische VW eCrafter in Mechelen

Een koerier van DPD zal de volgende weken in Mechelen pakjes bezorgen met een volledig elektrisch aangedreven VW eCrafter. Het pakketbedrijf wil onderzoeken of zo’n elektrische bestelwagen voldoet om in de binnenstad te leveren en of er een goed businessmodel inzit.

In België heeft DPD 110 onderaannemers en 550 chauffeurs die de pakketten bij de klanten afleveren. Als die willen overschakelen van een bestelwagen op diesel naar een elektrisch voertuig zullen ze meer geld moeten ophoesten, want de VW eCrafter kost ongeveer dubbel zoveel als zijn soortgenoot met een dieselmotor.

Het zijn de onderaannemers van DPD die de voertuigen aankopen. “Daarom zullen we onze modelovereenkomst moeten aanpassen aan elektrische voertuigen”, zegt CEO Silvio Mestdagh van DPD Belux. “We willen onze onderaannemers correct betalen, want we winnen er niets bij als hun onderneming niet rendabel is.”

Met de inzet van een elektrische bestelwagen zet DPD een nieuwe stap om CO2-neutraal te werken. In vergelijking met Frankrijk, Engeland en Duitsland staat de levering met elektrische voertuigen in België nog in zijn kinderschoenen. “In Parijs en in Londen zullen we tegen het einde van dit jaar alle pakjes leveren met elektrisch aangedreven voertuigen”, zegt Silvio Mestdagh. “Met de inzet van de VW eCrafter willen we de voor- en nadelen in beeld brengen en werken aan een concrete oplossing.”

130 stops per dag

DPD start met de test in Mechelen omdat het bedrijf daar gevestigd is. Nu rijden dagelijks gemiddeld drie voertuigen van DPD in de Mechelse binnenstad. Eén daarvan wordt dus de VW eCrafter, die een elektromotor heeft van 100 kW (136 pk) met een maximumkoppel van 290 Nm. Met 100 tot 130 stops per dag is een elektrisch voertuig bijzonder geschikt voor dit werk omdat de batterij telkens wordt opgeladen als het voertuig afremt. Hij stoot uiteraard ook geen uitlaatgassen uit in de binnenstad. Voor de test wordt een VW eCrafter ter beschikking gesteld door Volkswagen Heremans. Essent zorgt voor een laadpaal.

Schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen kreeg het eerst pakje uit de VW eCrafter. “Met de toename van e-commerce wordt de nood aan groene en duurzame belevering in de stad steeds groter”, zegt hij. “Daarom gaan we in oktober samenzitten met alle partners om te bekijken welke stappen we de komende jaren kunnen zetten.”

Lees alles over Volkswagen Commercial Vehicles in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!