DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

 22/03/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

DHL is het eerste bedrijf dat van de Belgische Douane een BE-GATE vergunning kreeg. BE-GATE is een systeem dat Douane en Accijnzen ontwikkelde om de douanevrijgave van cross-border e-commerce zendingen te versnellen. Hierdoor geraken in- en uitgevoerde goederen sneller tot de consument.

Via de luchthaven van Zaventem transiteren gemiddeld 250.000 pakjes per dag. Op piekmomenten zoals Black Friday en de kerstperiode kan dit aantal oplopen tot 350.000 zendingen per dag. Ook via de luchthaven van Luik passeren steeds meer e-commerce zendingen, vooral van en naar China. Hun aantal zal met de komst van Alibaba zelfs exploderen.

Om de pakketten zo snel mogelijk bij de Belgische of overzeese consument te krijgen – BE-GATE is zowel voor in- als uitvoer ontworpen – moeten de douaneprocedures snel en flexibel afgehandeld worden. Indien nodig moeten ook de nodige controles uitgevoerd worden.

Dankzij het BE-GATE systeem kan een massa aan informatie digitaal wordt uitgewisseld tussen de e-commerce operatoren en de Douane en kunnen alle pakketten die niet geselecteerd zijn voor controle, onmiddellijk worden vrijgegeven. Via een risico-analyse bepaalt het ook welke zendingen aan een controle moeten worden onderworpen.

BE-GATE kan niet toegepast worden voor accijnsgoederen, goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en specifieke controlemaatregelen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!