DHL Express start pakjesdistributie in Gent met cubicycle

 09/01/2019  Claude Yvens  Economie
DHL Express start pakjesdistributie in Gent met cubicycle

Na Antwerpen is DHL Express ook in Gent begonnen met de distributie van pakjes met een cubicycle. Op termijn volgen Leuven en andere steden in België.

De cubicycle is een elektrische cargofiets met vier wielen die uitgerust is met een speciale container. Die kan tot 125 kg goederen vervoeren. Hij is bestemd voor pakjesleveringen in de stad vanuit een overslagcentrum aan de rand ervan. Deze toepassing past in het Go Green-programma van DHL, waarmee het bedrijf tegen 2025 zijn CO2-emissies met 30% wil verlagen. “Ten tweede willen we de leveringen beter aanpassen aan het Gentse circulatieplan. De cargofietsen kunnen alle delen van de stad bereiken – ook de voetgangerszone – en hoeven in tegenstelling tot de bestelwagens geen rekening te houden met de zes sectoren waarin de stad is onderverdeeld.
Dankzij de cubicycle kunnen we in Gent de traditionele bestelwagens uit het stadscentrum weren. De pakjes worden gebundeld naar een overslagcentrum van Dockx Select aan de Wiedauwkaai gebracht. Van daaruit vertrekt de cargofiets voor een eerste bestelronde. Eens alle pakjes verdeeld zijn, keert de cubicyle terug naar dat centrum om een nieuwe lading pakjes mee te nemen. Deze bezorgingsmethode blijkt zeer efficiënt. Ze is ook productiever dan met bestelwagens”, zegt Danny Van Himste, General Manager van DHL Express in België.
“In Antwerpen worden sinds medio 2017 nu al zes cubicycles succesvol ingezet, vanuit het DHL Express Service Center aan de Noorderlaan. Na Gent volgt in de loop van dit jaar Leuven. Op termijn willen we de cubicycles ook in andere steden inzetten. In eerste instantie zijn dat Brugge, Kortrijk en Mechelen. Mogelijk volgen nadien Luik en Charleroi”, voegt Rik Strymes, OPS Project Manager van DHL Express België, toe. In andere steden zal DHL Express elektrische bestelwagens inzetten, zoals de Streetscooter die DHL zelf in Duitsland bouwt.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!