DHL Express heeft zijn nieuwe Brusselse hub ingehuldigd

 26/02/2018  Claude Yvens  Economie
DHL Express heeft zijn nieuwe Brusselse hub ingehuldigd

Gisteren ging DHL Express over tot de inhuldiging van zijn nieuwe hub in Brussels Airport. Brussel behoudt hiermee zijn plaats in de Wereldtop 5 van de belangrijkste hubs van het koerierbedrijf.

Toen DHL in 2008 zijn intercontinentale hub van Brussel naar Leipzig verhuisde, had niemand kunnen dromen dat de resterende activiteiten een dergelijke groei zouden kennen: vandaag verwerkt Brussel zelfs meer exprespakjes dan in 2008 het geval was. Het oorspronkelijke gebouw dateerde uit 1985 en was, ondanks diverse moderniseringsfases, niet langer geschikt om de hoge volumes te verwerken.

Maar de gloednieuwe hub van DHL Express onderscheidt zich niet alleen doordat het zijn capaciteit verviervoudigt (42.000 pakjes per uur, tegenover 12.000 in de oude hub). Ten eerste bevindt de hub zich aan de ‘goede’ kant van de vliegbanen en maakt hij hierbij aan de ‘passagierskant’ plaats voor nieuwe ontwikkelingen die Brussels Airport eerder al was gestart. Daarnaast is hij ook grotendeels geautomatiseerd (bij de oude hub was nog veel manueel sorteerwerk vereist) en gebruikt hij een fonkelnieuwe techniek voor de controle van luchtcontainers. Met 28 geautomatiseerde ‘airlocks’ kunnen alle containers tussen het sorteercentrum (‘landslide’-kant) en de extraterritoriale ‘airside’-kant worden gewogen en gecontroleerd. In het sorteercentrum wordt een andere gloednieuwe techniek toegepast om alle eventuele risico’s die de pakjes lopen, op te sporen: elk pakje wordt in 3D gescand en pakjes die een eventueel risico inhouden, worden automatisch naar agenten doorgestuurd die dan een grondigere controle kunnen uitvoeren. Dankzij dit soort maatregelen kan de hub in Brussel geavanceerde diensten op het vlak van veiligheid aanbieden, en dit aan sectoren als de farmaceutica, biotechnologie en automotive.

De investering van 114 miljoen van DHL komt ook als geroepen voor de werkgelegenheid. DHL had aangekondigd dat het vóór 2020 200 mensen extra zou aanwerven en dat doel heeft het nu dus al bereikt: vandaag werken officieel 1200 mensen in de hub en er worden nog meer medewerkers aangeworven.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!