Delto-Pull komt met zijn eerste ’50 ton’ kipoplegger

 02/08/2019  Claude Yvens  Trailer
Delto-Pull komt met zijn eerste ’50 ton’ kipoplegger

Op het salon Matexpo zal Delto-Pull drie kiepwagens voorstellen. Het bedrijf van Marc Deltomme uit Manage is gespecialiseerd in kipopleggers die speciaal zijn ontworpen om in Wallonië en binnenkort ook in Vlaanderen  50 ton te kunnen vervoeren.

Zoals u weet, staat het Waalse decreet het verkeer tot 50 ton op zes assen toe, maar beperkt het de maximale massa van het drieassenstel tot 25 ton (in plaats van 27). In combinatie met de andere vereisten die door de Wegcode worden opgelegd (of, juister, door het technisch reglement, dat nog steeds een federale bevoegdheid is), maakte die regel het onmogelijk om met het klassieke getrokken materieel naar 50 ton over te schakelen. De ‘brugformule’ legt een minimale afstand op tussen het midden van de as voor de trekker en het midden van het drieassenstel van de oplegger: om met 50 ton te rijden, zou de kiepwagen dus overdreven lang moeten worden.

Delto-Pull heeft dit probleem opgelost door het drieassenstel in twee te hakken: een tandem plus een derde as. De brugformule wordt dus op een enkelvoudige as opgemeten, waardoor de kipoplegger niet overmatig moet worden verlengd. Het eerste exemplaar heeft onlangs de werkplaats in Manage verlaten. Het is bestemd voor het bedrijf Hoslet. Met een aluminium kipoplegger komt zijn ledig gewicht op 7240 kg. Gekoppeld aan een Mercedes-trekker, moet die een nuttige last van 32.740 kg de baas kunnen.

Volgens Marc Deltomme zijn de orderboekjes al ‘goed gevuld’ en zou de productie een kiepwagen per week moeten halen.

Lees alles over Matexpo in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!