Deens voorzitterschap droomt van “grenzeloze” ecocombi’s

 24/01/2012  Yannick Haesevoets  Economie
Deens voorzitterschap droomt van “grenzeloze” ecocombi’s

De Denen grijpen het begin van hun EU-voorzitterschap aan om te lobbyen voor de grensoverschrijdende inzet van ecocombi’s. Dat heeft een medewerker van de Deense minister van Verkeer Henrik Dam Kristensen gisteren bevestigd in de wandelgangen van het Europees Parlement.

Rond de inzet van langere en soms zwaardere vrachtwagencombinaties in het grensoverschrijdend vervoer hangt al tijden een waas. De Europese Commissie heeft daarom onlangs toegegeven dat “een mogelijke toekomstige aanpassing van de richtlijn rond maten en gewichten de kans biedt om juridische onduidelijkheden over de internationale inzet van die truckcombinaties weg te nemen”. Vrij vertaald: de Commissie overweegt een (beter) juridisch kader voor ecocombi’s die de grens oversteken.

Het Deens voorzitterschap is alvast van plan om het dossier hoog op de agenda te plaatsen. Wat dat concreet oplevert, is vooralsnog onduidelijk. “Insiders geloven dat Europees Commissaris voor Transport Siim Kallas principieel zeker niet tegen de ecocombi is, maar evenmin zijn nek wil uitsteken om dat vervoersconcept in grensoverschrijdend verkeer te promoten”, aldus onze Deense bron. Het is nu aan ons om die koele minnaar van de langere trucks om te vormen in hun pleitbezorger.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!