De vrachtwagens van Daimler Trucks krijgen binnenkort hun eigen identiteitskaart

 21/08/2019  Justin Duckers  Trucks
De vrachtwagens van Daimler Trucks krijgen binnenkort hun eigen identiteitskaart

Het gaat voorlopig nog om een proefproject, maar Daimler Trucks heeft plannen om hun vrachtwagens een eigen digitale identiteit te geven. Hiermee wil de truckbouwer het leven van zowel chauffeurs als vlootbeheerders gemakkelijker maken.

Dankzij de Truck-ID en Truck Wallet worden enkele processen overbodig en zal de chauffeur minder stress hebben tijdens de uitvoering van zijn job. Beide tools staan in verbinding met het Truck Data Center, waarmee Daimler Trucks zijn vrachtwagens wil digitaliseren.

De Truck-ID werkt als een geïntegreerde digitale identiteitskaart. Deze identiteitskaart is gekoppeld aan de Truck Wallet en biedt onder meer de mogelijkheid om automatisch te betalen in elektrische oplaadstations. Hetzelfde principe kan ook worden toegepast bij tolbetalingen. Het is Daimler Trucks niet alleen te doen om tijd en dus ook geld uit te sparen. Het veiligheidsaspect is ook belangrijk: bij automatische betalingen is het voor mensen met slechte bedoelingen onmogelijk om de PIN-code van de chauffeur te bemachtigen, de tankkaart te kopiëren en de PIN-code te gebruiken.

Dankzij het Truck Data Center kunnen vrachtwagens niet alleen communiceren met andere machines, maar kan de controle en facturatie met onderaannemers ook een stuk vlotter verlopen. Het wordt eenvoudig om te achterhalen wanneer de vrachtwagen door welke gebruiker werd gebruikt. Hierdoor wordt het betalingsproces vereenvoudigd. Het enige nadeel is dat de chauffeur een toestel (een smartphone bijvoorbeeld) nodig heeft om met de Truck Wallet te kunnen communiceren.

Een dergelijk systeem biedt uiteraard talrijke voordelen, waaronder vrachtprocessen (de verwerking van documenten) en de afhandeling van huur- en leasecontacten van korte termijn, die rechtstreeks door de vrachtwagen worden verwerkt. Er lopen trouwens nog andere proefprojecten rond het Truck Data Center.

Lees alles over Mercedes-Benz in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!