Transportmanagement.be

De Haven van Luik is 80

 09/06/2017  Claude Yvens  Economie
De Haven van Luik is 80

De Autonome Haven van Luik, de derde binnenhaven van Europa, is in 1937 door de Belgische staat gecreëerd. Deze maand viert de haven dus haar 80ste verjaardag en ze doet dit met een gevarieerd programma.

Het was dan wel in 1937 dat de Belgische staat een entiteit opzette om de haveninfrastructuren in en rondom Luik te ontwikkelen en te beheren, maar pas twee jaar later begon de Autonome Haven van Luik zich echt flink te ontwikkelen. 1939 is het jaar waarin Luik de Internationale Tentoonstelling van het Water organiseerde en het Albertkanaal werd ingehuldigd dat het Maasbekken met de Haven van Antwerpen verbond. Vandaag beheert de Haven van Luik activiteiten die over 40 km rivier en 33 zones zijn verspreid, ze beslaat een oppervlak van 382 hectaren en is goed voor 15 miljoen ton vervoerde goederen per jaar, wat dan weer 8165 rechtstreekse en 11773 onrechtstreekse banen oplevert.

Om haar 80ste verjaardag met stijl te vieren, organiseert de Autonome Haven van Luik op zaterdag 24 juni een uitgebreid feestprogramma. Een programma dat riviervaarten, bedrijfsbezoeken en demonstraties van onderhoudsmateriaal combineert met een meer ‘fun’ gedeelte dat u kunt raadplegen op http://www.portdeliege.be/nl/.