De grote uitdagingen van 2014

 31/12/2013  Claude Yvens  Expertise Center
De grote uitdagingen van 2014

2014 zal voor de sector van het wegvervoer veel uitdagingen in zich dragen. Wij pikken er op enkele uren voor de klok ons onherroepelijk van Oud naar Nieuw voert enkelen uit:
 
– het meest voor de hand liggend is de economische heropleving. Die is al enkele weken voelbaar, maar de toename van de transportvolumes blijkt niet mogelijk zonder enkele spijtige ‘storingen’. De voorbijgaande euforie van de eindejaarsaankopen kan dat overigens niet verbergen. De echte test zal er komen in het putje van de winter, maar de structurele tekenen van een verbetering zijn zo veelvuldig dat we er deze keer ook een beetje in kunnen geloven. Het blijft echter opletten voor teveel optimisme, want ook al begeven ook onze Nederlandse buren zich richting uitgang de crisis en lijkt het zuiden van Europa eveneens de weg van de groei in te slaan, toch blijft de overcapaciteit in het transport aanhouden. Iets wat in 2014 nog altijd zal blijven wegen op de transporttarieven.
 
– de totale vrijmaking van de arbeidsmarkt richting Roemenië en Bulgarije zal op dit vlak de bedrijven, die nog met Belgische chauffeurs werken, evenmin vooruithelpen. Enkel verhoogde controles zullen een nieuwe golf van wilde detacheringen kunnen voorkomen.
 
– eind mei zal het kantelmoment van het jaar 2014 worden. De resultaten van de Europese verkiezingen zullen voor een groot deel bepalen hoe de Europese transportpolitiek zal evolueren tussen nu en 2020. Indien de anti-Europese partijen veel terrein winnen, kan dit voor sommigen goed nieuws lijken omdat het kortzichtige protectionisme een bank vooruit zal schuiven. Opgelet echter voor het feit dat het terugplooien op zichzelf de echte Europese dynamiek zal neutraliseren…
 
– het is voor het eerst dat  het nieuwe Europees Parlement de voorzitter van de Commissie zal verkiezen. Eindelijk een beetje democratie (onrechtstreeks weliswaar) op dit niveau, ook al wijzen niet alle partijen een kandidaat aan voor het voorzitterschap. Inzake transport kunnen we moeilijk iemand nog ultra liberaler bedenken dan de huidige commissaris Siim Kallas. Indien hij herverkozen wordt, mogen we ons verwachten aan stiptheidsacties om de arbeidsmarkt in West-Europa te beschermen. De man omringt zich met een ‘groep van hoog niveau’ waarin enkel de verdedigers van de belangen van transportaankopers en de (erg) grote logistieke groepen zetelen. Lees voor meer over dit onderwerp het interview met Frank Appel, de CEO van Deutsche Post DHL in het volgende nummer van Truck & Business. Zijn verklaringen laten niets aan de verbeelding over.
 
– dit gezegd zijnde, het is niet zeker dat het de Transportcommissaris zal zijn die het meeste in de pap te brokken heeft. Milieuvraagstukken zouden wel eens als een erg grote last kunnen wegen op de toekomstige Europese politiek. De verlaging van de CO2-uitstoot zal DE absolute prioriteit worden… en die is niet compatibel met het aan banden leggen van de cabotagepraktijken.
 
– in België zullen in 2014 de eerste gevolgen van de regionalisering van de verkeersveiligheid in voege treden. Vlaanderen heeft zijn prioriteiten al in kaart gebracht, Wallonië en Brussel nog niet en het valt vooral te hopen het gezond verstand zal zegevieren tussen de drie gewesten.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!