De drie ‘extra’s’ van de Iveco Daily Euro 6

 23/10/2016  Claude Yvens  Expertise Center, Trucks & Trailers
De drie ‘extra’s’ van de Iveco Daily Euro 6

Het was in een adembenemend kader dat Iveco zijn nieuwe Daily E6 voorstelde: op de 3.466 meter hoge Punta Helbronner in Italië, die een schitterend uitzicht op de Mont Blanc biedt. We concentreren ons op de drie ‘extra’s’ van het model: zijn brandstofbesparing, zijn nieuwe motoren en zijn connectiviteit.

Volgens de constructeur maakt de nieuwe Daily E6 een brandstofbesparing tot 8% tegenover een gelijkwaardig model van de Iveco Daily Euro 5 mogelijk. Deze brandstofbesparing is vooral mogelijk dankzij de nieuwe motoren, de turbotechnologie met variabele geometrie (op de modellen van 136 tot 180 pk), de oliepomp met variabel debiet, het nieuwe EcoSwitch PRO systeem (dat het koppel automatisch reduceert wanneer nodig, zonder dat enige interventie van de chauffeur nodig is) en het analysesysteem van de rijmodus.

Twee nieuwe motoren

De nieuwe Daily is beschikbaar met twee viercilindermotoren met 2,3 of 3,0 liter, die een vermogen hebben dat tussen 120 en 210 pk ligt, terwijl het koppel tussen 320 en 470 Nm bedraagt.

  • De nieuwe F1C 3,0-liter motor is voorzien van SCR-technologie en nieuwe injectoren, die helpen om de verbranding te optimaliseren en de roetdeeltjes te verminderen.
  • De nieuwe F1A 2,3-liter motor heeft van zijn kant een 6% lager eigengewicht en maakt een verbruiksdaling mogelijk dankzij de vermindering van de wrijving, de optimalisering van het koelsysteem en het gepatenteerde Multijet II injectiesysteem, dat de verbranding optimaliseert.
  • De Iveco Daily Hi-Matic Euro 6 heeft een achtversnellingsbak van de nieuwe generatie, die aangepast is aan alle vermogens van de motor.
  • De Iveco Daily E6 zal ook leverbaar zijn in een CNG-versie en in een elektrische variant.

De F1A zal vanaf begin 2017 voorzien worden van de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction). Iveco zal dan klaar zijn voor de nieuwe wetgevingen en uitstootlimieten, die vanaf 2020 in werking zullen treden.

Connectiviteit

Naast de nieuwe motoren is ook de connectiviteit van de nieuwe Daily E6 een echt pluspunt. Zijn boordcomputer is gekoppeld aan de Daily Business Up applicatie, die:

  • een rijassistent met rijstijlevaluatie omvat. Die levert in real-time advies, geeft indicaties over de rijstijl, registreert alle gegevens over het rijdgedrag, waardoor het gebruikt kan worden voor evaluaties, enz.
  • omvat eveneens een Sygi navigatiesysteem (met verkeersinformatie in real-time, beperkingen in functie van de afmetingen van het voertuig, geeft aan waar een concessionaris of een werkplaats zich bevindt, enz.)
  • beschikt ook over een ritplanningsinstrument (Fleetwork) dat geïntegreerd werd in het Sygic navigatiesysteem. Dit instrument organiseert de dispatching van opdrachten, volgt de staat van deze opdrachten op (aan de gang, levering afgewerkt…), geeft updates/aanpassingen in real-time door, zamelt details in over iedere opdracht en genereert rapporten die alle informatie over deze transportopdrachten bevatten. Het gaat om een erg volledig instrument, dat erg intuïtief en eenvoudig te gebruiken is.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!