De BTB publiceert zijn vierde Zwartboek over sociale dumping

 25/03/2019  Claude Yvens  Wetgeving
De BTB publiceert zijn vierde Zwartboek over sociale dumping

Voor de vierde keer ging de vakbond BTB-ABVV de vestigingen van Belgische transportbedrijven in Slovakije onderzoeken. Ze vertrok hierbij met negatieve verwachtingen (en dat is in dit geval ook logisch voor een vakbond), maar deed er enkele interessante vaststellingen.

De stijl is dezelfde als die van het vorige Zwartboek: een onderzoek dat bijna ‘live’ bij de transportbedrijven is gevoerd en pogingen om het personeel en/of de directie van de betrokken bedrijven te ontmoeten om zo een band tussen de Slovaakse vestiging en het Belgische moederbedrijf leggen. Maar we merken ook enkele interessante vaststellingen ten opzichte van de vorige editie:

  • consultancybedrijven lijken nog steeds te floreren
  • diverse Slovaakse bedrijven lijken last te hebben van een hardnekkige reismicrobe, enkele ervan zijn op korte termijn tot wel vijf keer verhuisd.
  • bepaalde bedrijven proberen nog altijd de aard van hun Slovaakse activiteiten te verdoezelen door valse foto’s van overvolle kantoren te publiceren terwijl die vandaag, door de herhaaldelijke adresveranderingen waarover we het al hadden, overduidelijk leeg zijn.
  • andere proberen kennelijk orde op zaken te stellen… of hebben de boel gewoon gesloten.

Het document laat echter ook enkele steken vallen, omdat het systematisch lijsten van Slovaakse bedrijven, filialen van Belgische firma’s waarvan de bestuursleden toplui zijn van een van de drie Belgische beroepsorganisaties, over dezelfde kam scheert als de twijfelachtige bedrijven (en die zijn er zeker). Ook bevat het flagrante onwaarheden, zoals de bewering dat de werkgelegenheid in de Slovaakse transportsector tussen 2010 en 2015 met 48,8% is gestegen, terwijl die in de transportsector in België zou zijn gedaald. Tussen het 1ste kwartaal van 2010 en het 1ste kwartaal van 2015 stelden de bedrijven van het paritair comité 140 al 78.533 arbeiders te werk. Dat aantal was vijf jaar later gestegen tot 78778 mensen… waarna de volgende twee jaar een toename van meer dan 5000 telden.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!