De Benelux wil de eCMR makkelijker maken

 05/10/2016  Claude Yvens  News Transport
De Benelux wil de eCMR makkelijker maken

In een gemeenschappelijke verklaring maakten de drie eerste ministers bekend voorstander te zijn van pilootprojecten met elektronische transportdocumenten op Benelux-niveau.

Na de Benelux-top van gisteren zeiden ze hun openlijke steun toe aan de uitwisseling van elektronische documenten tussen de verschillende Benelux-landen op het gebied van transport en logistiek. België, Nederland en Luxemburg willen ‘de functie van de Benelux als mondiaal kruispunt versterken’ en dit door het gebruik van intelligente transportsystemen en door de implementatie van pilootprojecten om de digitalisering van de gegevensuitwisseling te vergroten.

Hoewel de elektronische CMR niet expliciet in de verklaring wordt vermeld, maakt die uiteraard deel uit van de lopende ‘pilootprojecten’. Nederland heeft op dat gebied een zekere voorsprong, België is onlangs met zijn pilootproject gestart – het loopt tot 2019 – en ook Luxemburg is nu dus ook voor het idee gewonnen. Op politiek vlak ziet het er dus naar uit dat een uitbreiding van de pilootprojecten naar het internationale transport binnen de Benelux op relatief korte termijn mogelijk wordt (ook minister van Mobiliteit François Bellot zou gunstig tegenover het idee staan). Maar een dergelijke evolutie moet eerst nog de goedkeuring krijgen van de nationale instanties van de drie Benelux-landen en dus ook van de FOD Mobiliteit en Vervoer in België.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!