De Backer wil Limosa-systeem uitrollen op Europees niveau

 26/06/2017  Claude Yvens  Wetgeving
De Backer wil Limosa-systeem uitrollen op Europees niveau

Staatssecretaris Philippe De Backer vindt dat het Limosa-systeem dat in België gedetacheerde werknemers controleert uniek is en zou het Belgische systeem willen uitrollen op Europees niveau.

“Het Limosa-systeem werkt goed en geeft de inspectiediensten een overzicht wie waar werkt en helpt hen om gemakkelijker te controleren. Litouwen, Cyprus, Estland, Frankrijk, Ierland, Portugal, Roemenië en Bulgarije zijn vragende partij om ook het systeem in hun land te gebruiken en zijn daarom vandaag en morgen op bezoek in ons land”, zegt de Staatssecretaris voor Sociale fraudebestrijding.

De Backer wil nog een stap verder gaan en het Belgische systeem uitrollen op Europees niveau : “De informatie over buitenlandse werknemers en zelfstandigen stroomt vaak niet snel genoeg door. Het gebeurt nog te vaak dat de regels die er vandaag zijn niet worden toegepast, waardoor werknemers niet correct betaald worden en soms zelfs uitgebuit worden. Om die sociale dumping tegen te gaan wil ik een Europese databank installeren waarin alle informatie over buitenlandse werknemers tussen alle Europese lidstaten gedeeld wordt. Zo is er geen taalbarrière op controles, kunnen de inspectiediensten korter op de bal spelen en kunnen we fraude sneller detecteren en stoppen.”