De 2 eerste Volvo FE CNG gaan naar… Depannage 2000

 07/07/2016  Claude Yvens  News Transport
De 2 eerste Volvo FE CNG gaan naar… Depannage 2000

Depannage 2000 zet fors in op CNG. Het bedrijf investeerde in een eigen tankstation in Hoboken en neemt twee Volvo Trucks FE-vrachtwagens op gecomprimeerd aardgas (CNG) in gebruik.

Depannage 2000 (sinds 2008 deel van VAB) heeft twee milieuvriendelijke Volvo FE CNG-vrachtwagens aangekocht. Dit zijn de allereerste Volvo FE CNG in België. “Deze aankoop is een volledig eigen initiatief. Vrachtwagens met een aardgasmotor bieden dezelfde productiviteit en rijeigenschappen als conventionele dieseltrucks, maar stoten veel minder schadelijke stoffen uit (roet en NOx) en zijn veel stiller,” aldus Serge Temmerman, vlootbeheerder van Depannage 2000.

Depannage 2000 koos voor zijn CNG-trucks voor twee Volvo FE’s met een iets langere wielbasis, terwijl voordien dieseltrucks van de lichtere FL-versie in de vloot werden opgenomen. “Dat doen we omwille van de CNG-installatie die het voertuig iets zwaarder maakt en om zo geen problemen te krijgen met de aslastbeperkingen,” zegt Serge Temmerman.

Hoogcalorisch CNG

De actieradius van 350 km is voor een CNG-voertuig opmerkelijk groot. Dat komt onder andere omdat Depannage 2000 in zijn trucks hoogcalorisch aardgas gebruikt. Tegenover ‘conventioneel’ laagcalorisch gas (aangeboden door de meeste CNG-tankstations in België) is de verbruiksvermindering 27%. Hoogcalorisch CNG is een derivaat van LNG en is moeilijker te verkrijgen. Daarom heeft Depannage 2000 in samenwerking met Total een eigen tankstation in Hoboken gebouwd.

Zorg dragen voor mens en milieu

“De CNG-vrachtwagens zijn substantieel duurder en hoewel aardgas per liter (eigenlijk per kilo) goedkoper is dan diesel, zal de uitbating van deze vrachtwagens duurder uitvallen. Ook is het de vraag wat de restwaarde zal zijn binnen zeven jaar, als deze vrachtwagens uit de vloot genomen worden. Wij doen deze investering echter uit maatschappelijk oogpunt: wij zijn als bedrijf bereid om mee zorg te dragen voor mens en milieu,” zegt Serge Temmerman tot slot.

Volvo FE CNG_D2000_2

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!