DAF CF Electric gaat in productie

 24/12/2019  Claude Yvens  Trucks
DAF CF Electric gaat in productie

De testfase is afgerond: DAF gaat binnenkort van start met de productie (in kleine aantallen) van zijn CF Electric. De elektrische aandrijving zal voortaan ook getest worden op nieuwe configuraties, waaronder een 6×2 bakwagen voor huisvuilophaling.

De DAF CF Electric is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse constructeur en VDL, dat de elektrische E-Power aandrijflijn ter beschikking stelt: een elektrische motor van 210 kW en een lithium-ion batterij van 170 kWh. Deze aandrijving werd aanvankelijk gemonteerd op een 4×2-trekker, waarvan er zes door klanten werden uitgetest in reële gebruiksomstandigheden. Dankzij deze proefritten kon de software voor het energiebeheer beter worden afgesteld. Ze hebben ook geleid tot een optimalisatie van de actieradius van het voertuig en van de gebruikscycli bij de klanten. “Tijdens de eerste weken gebruikten de klanten slechts een gedeelte van de 100 km tellende autonomie van de CF Electric; nu stellen we vast dat diezelfde klanten ongeveer 250 km per dag en per voertuig afleggen”, zegt Richard Zink, Sales & Marketing-verantwoordelijke bij DAF Trucks.

De in serie geproduceerde CF Electric, waarvan het commerciële potentieel op enkele tientallen voertuigen per jaar wordt geraamd, is vanaf nu te koop in Nederland, België en Nordrhein-Westfalen. De vraag is of klanten veel geld zullen moeten neertellen voor hun aankoop (er is sprake van 3,5 meer in vergelijking met de dieseluitvoering)? “De formules voor operationele leasing liggen nog niet 100% vast, maar de meerderheid van deze voertuigen zal eigendom blijven van DAF”, zegt Michiel Kuijs, MD van DAF Trucks Belgium. Het ziet er echter niet meteen naar uit dat DAF voor een globale aanpak zal kiezen, waarbij het ook de laadinfrastructuur (wat VDL voor zijn rekening zal nemen) en de energie zal leveren.

Op het moment dat de verkoop van de 4×2-trekker gelanceerd wordt, is de CF Electric nu ook verkrijgbaar als 6×2 bakwagen, specifiek ontwikkeld voor huisvuilophaling. Binnenkort gaan vier klanten met dit voertuig aan de slag om er de nodige tests mee uit te voeren.

Lees alles over DAF Trucks in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!