Cool Logistics congres : gestage groei en containerisering

 15/11/2011  Claude Yvens  Expertise Center, Economie
Cool Logistics congres : gestage groei en containerisering

Op het Cool Logistics congres werd duidelijk dat de toekomst voor het wereldwijde koeltransport er rooskleurig uitziet omdat de toename van de wereldbevolking een grotere behoefte aan levensmiddelen met zich mee brengt. Daarnaast heeft de verschuiving van bulktransport naar koelcontainers een grote impact op de spelers in de koele keten.

Als we dan kijken naar de Europese economie dan moeten we die stijging van het volume koeltransporten toch relativeren. Onze bevolking zal veel minder sterk groeien dan in Azië of Zuid-Amerika, zegt Wim Dillen, business development manager van het Havenbedrijf van Antwerpen.
Intussen wijzen studies wel op sterk stijgende voedingtransporten richting Azië omdat daar een middenklasse ontstaat die bijvoorbeeld meer vis en vlees gaat eten. Verschillende dienstverleners getuigden tijdens hun presentaties op Cool Logistics over nieuwe investeringen om daarop in te spelen.

Containerisering

Reders investeren steeds minder in koelschepen omdat de uitbatingkosten fors oplopen door de stijgende brandstofprijzen. Dat is één van de redenen waarom steeds meer bederfbare goederen per container naar de havens van West-Europa worden verscheept. Daarnaast zien de reders met containerschepen (zoals Maersk en MSC) de koeltransporten als een interessante nieuwe markt met betere prijzen en zeer stabiele volumes. Het transport van bederfbare goederen per containerschip heeft één groot nadeel: het verloopt volgens de klassieke vaarroutes waarbij de ene na de andere haven wordt aangedaan. Zo kan de vaartijd langer uitvallen dan bij een reeferschip dat rechtstreeks de geschikte haven aandoet, zegt Wim Dillen.

Maar heeft dat dan ook een impact op het wegvervoer? Net als in alle takken van transport is er ook voor het koeltransport spraken van een modal shift. In het segment van de koeltransporten zal het aandeel van het wegvervoer nog wat hoger liggen omwille van de bederfbare goederen, maar haast alle bedrijven die aan het woord kwamen op Cool Logistics zijn wel gestart met multimodale projecten om het aandeel van de trucks te verminderen.

Een daarvan is FloraHolland. Die organisatie is met een omzet van meer dan 4 miljard euro in bloemen en planten een zeer grote gebruiker van koeltransporten. Edwin Wenink, supply chain manager, had het in zijn presentatie over het gebruik van speciale containers om bloemen uit Zuid-Amerika per schip naar Nederland te halen. Het werkt samen met Transfresh voor de specifieke koelcontainers met gecontroleerde atmosfeer. De bloemen worden op de plantage in de container gestopt en dat moet het mogelijk maken om langere reistijden aan te kunnen zonder impact op de kwaliteit van het eindproduct.

Maar ook voor transport over land wordt naar andere oplossingen gekeken. Zo zijn er nu al transporten per trein (naar Italië) of per binnenschip (binnen Nederland). Alle aanpassingen in transittijden worden beoordeeld op hun effect op de versheid van de bloemen.

Document PDF

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!