Comeos: “Nachtwerk de facto enkel tussen middernacht en 5 uur mogelijk”

 04/08/2017  Philippe Van Dooren  News Logistics, Nieuwsbrief
Comeos: “Nachtwerk de facto enkel tussen middernacht en 5 uur mogelijk”

Comeos, de federatie voor de handel en diensten, reageert teleurgesteld op de hervormingen in de e-commerce die in het zomerakkoord staan. “Deze maatregelen zullen hier niets veranderen aan de achterstand van België. Zowel aan de flexibiliteit als aan de loonkosten werd niets gewijzigd. Een gemiste kans”, zegt CEO Dominique Michel.

Hij heeft vooral kritiek op de soepelere regeling voor nachtarbeid in de sector van e-commerce. Vanaf 1 januari 2018 kan nachtarbeid ingevoerd worden via een cao met slechts één vakbond (en niet meer met alle bonden). “Maar die regeling geldt enkel tussen middernacht en 5 uur”, zegt Michel.

Comeos ziet dit als een symbolische maatregel die niets zal opleveren. “Ondernemingen willen in eerste instantie van 20 uur tot middernacht kunnen werken. Hiervoor werden geen maatregelen genomen. Dit moet nog steeds via een wijziging van het arbeidsreglement waarvoor zeer vaak het akkoord van alle vakbonden vereist is. Het wordt dus gemakkelijker om personeel om 3 uur ’s nachts te laten werken dan om 22 uur”, reageert Michel. “Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er van 20 tot 23:59 uur niets gedaan kan worden”.

Ook de maatregel rond zondagsarbeid is volgens hem een schijnvertoning: “Om zondagsarbeid toe te laten, moet het arbeidsreglement aangepast worden. Hiervoor is opnieuw in de meeste gevallen het akkoord van alle vakbonden nodig. Het brengt ons geen stap vooruit”.

“Vandaag wordt één op de twee online bestellingen in het buitenland voorbereid. De symbolische maatregelen van de regering zullen hier niets aan veranderen,” zegt Michel tot slot.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!