Code 95: geen vrijstelling?

 24/05/2016  Claude Yvens  News Transport

Iets meer dan drie maanden voor de deadline, duikt één vraag opnieuw op: zijn chauffeurs die dachten dat ze vrijgesteld warden voor de Code 95 dat ook werkelijk? Deze vraag stelt zich vooral in de bouwsector.

We herinneren er nog even aan dat alle beroepschauffeurs voor 10 september 2016 35 uren doorlopende opleiding gevolgd moeten hebben om hun vakbekwaamheidscertificaat te kunnen hernieuwen. Indien dat niet het geval is, zal hun C- of CE-rijbewijs niet langer geldig zijn. Geldt dit voor iedereen? Bepaalde chauffeurs zijn in principe uitgesloten van het toepassingsgebied van de Code 95. Deze uitzonderingen zijn opgenomen in de Europese richtlijn, die het principe van de vakbekwaamheid in het leven heeft geroepen en ze zijn in grote lijnen gericht op chauffeurs voor wie het rijden niet hun hoofdactiviteit is. Het typevoorbeeld is de arbeider die bouwmaterieel naar de werf vervoert, maar wiens hoofdtaak iets anders is dan het rijden zelf.

Geen uitzondering in België?

Volgens Geert Frans van GC ADvice zouden de Belgische wetten de kaarten wel eens danig kunnen herschudden: “Ik werd gealarmeerd door de bouwsector en door een advocatenkantoor. Wie de tekst van het KB van mei 2007 analyseert, dat het principe van de vakbekwaamheid in België in het leven roept, zal vaststellen dat artikel 3 dit echter niet vermeld.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!