Brexit-zorgen in Nederland: nieuwe vluchtelingenstroom kondigt zich aan

 20/08/2019  Justin Duckers  News Transport
Brexit-zorgen in Nederland: nieuwe vluchtelingenstroom kondigt zich aan

De Nederlandse beroepsorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich zorgen: het ontvangt opnieuw meer en meer signalen over migranten die zich aan boord van opleggers, containers en kipwagens verschuilen. Mensen die op die manier illegaal de overtocht naar de UK willen maken. Een verontrustende situatie die om oplossingen schreeuwt.

Chauffeurs zijn er zich over het algemeen niet van bewust dat ze onverwacht bezoek hebben. Nadat ze de nacht hebben doorgebracht op een autosnelwegparking, bij gebrek aan andere parkeermogelijkheden, vertrekken ze ’s morgens en het komt soms voor dat ze bij de aankomst op hun bestemming niet eens doorhebben dat ze meer vervoerd hebben dan hun oorspronkelijke lading. Dit heeft te maken met de slecht bewaakte en slecht verlichte rustplaatsen voor chauffeurs. Voor transmigranten is het vaak een koud kunstje om aan boord te klimmen. Het is een fenomeen dat niet alleen in Nederland voorkomt, maar ook in België. Met de maatregelen van het gemeentebestuur van Brasschaat in het achterhoofd – een parkeerverbod voor vrachtwagens – is het niet ondenkbeeldig dat het aantal ‘inklimmers’ nog zal toenemen.

TLN is ook bang dat de doorlooptijden in de Nederlandse havens, waaronder die van Rotterdam, zullen toenemen als de brexit een feit zal zijn. Hierdoor zullen vrachtwagens langer stilstaan, wat dan weer extra mogelijkheden biedt aan de transmigranten.

De oplossing? De Nederlandse regering en de zakenwereld zijn in open dialoog. Er is onder meer sprake van extra bewaakte en beveiligde parkeerplaatsen op de terminals. De betrokkenen denken ook na over andere circulatieplannen. TLN stelt voor om de parkeerplaatsen uit te rusten met slimme camera’s die sneller in staat zijn om verdachte bewegingen te signaleren. Deze situatie zal hoe dan ook nauwgezet moeten worden opgevolgd. De oplossingen moeten ook in België worden overwogen omdat ons land met hetzelfde probleem kampt.

De oplossingen moeten ook in België worden overwogen omdat ons land met hetzelfde probleem kampt.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!