Brexit: Verenigd Koninkrijk klaar voor toegevingen… als die wederzijds zijn

 07/02/2019  Claude Yvens  Wetgeving
Brexit: Verenigd Koninkrijk klaar voor toegevingen… als die wederzijds zijn

Zelfs als er een ‘harde’ Brexit komt, is het Verenigd Koninkrijk klaar om Europese trucks zonder al te veel administratieve rompslomp op zijn grondgebied toe te laten… op voorwaarde dat de Europese Unie hetzelfde doet met de Britse voertuigen. Dat is toch de teneur van een verklaring van de Britse minister van Transport Jesse Norman.

Norman heeft een wetsvoorstel ingediend dat de transporteurs van de 27 lidstaten vrije toegang tot de Britse markt zou geven, zelfs als ze geen CEMT-vergunning hebben (die vergunning kon in België tot 25 januari worden aangevraagd). De Britse regering gaat het Parlement vragen dit wetsvoorstel goed te keuren maar wil tegelijk van de Europese Unie een tegenprestatie van dezelfde orde eisen. Op dit ogenblik is het voorstel dat de Europese Commissie op tafel heeft gelegd een status quo van negen maanden voor de Britse transporteurs. Om de continuïteit van de toeleveringsketens naar het Verenigd Koninkrijk te garanderen, zou die status quo dus permanent moeten worden.

Een harde Brexit brengt echter meer grote obstakels met zich mee dan alleen de toegang tot de markt. De kwestie van de douane is immers minstens even kritiek, maar ook op dat vlak begint er beweging in de zaak te komen. Zo zouden de douanediensten van Hare Koninklijke Hoogheid volgens het agentschap Reuters klaar zijn om zich de eerste drie maanden na de doorvoering van de Brexit ‘inschikkelijk’ te tonen. Tijdens die ‘overgangsperiode’ zouden de Europese bedrijven hun toegangsrechten achteraf en via een vereenvoudigde procedure kunnen betalen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!