Brexit: de Europese Commissie bereidt zich voor op een ‘no deal’

 20/12/2018  Claude Yvens  Wetgeving
Brexit: de Europese Commissie bereidt zich voor op een ‘no deal’

Honderd dagen vóór de datum waarop het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie zou moeten treden, en aangezien een ‘no deal’ steeds waarschijnlijk lijkt te worden, probeert de Europese Commissie de negatieve gevolgen daarvan op onder meer de transportsector te beperken. 

De Commissie heeft daarom een voorstel aangenomen waarmee Britse wegtransporteurs negen maanden lang goederen in Europa kunnen blijven vervoeren, op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk hetzelfde doet voor de Europese transporteurs. Die maatregel zou tijdelijk een terugkeer naar de CEMT-vergunningen voorkomen…
Wat de douane betreft, bestaat het voorstel er voornamelijk uit om het Verenigd Koninkrijk toe te voegen aan de lijst met landen waarvoor in de hele Unie een algemene toelating geldt voor de export van goederen met gemengd, civiel en militair gebruik. De Europese Commissie waarschuwt er niettemin voor dat elke lidstaat alle nodige maatregelen moet treffen om voor alle goederenbewegingen met het Verenigd Koninkrijk het douanewetboek van de EU en de reglementen voor de indirecte belasting toe te passen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!