bpost verdubbelt sorteercapaciteit pakjes

 20/10/2017  Philippe Van Dooren  News Logistics
bpost verdubbelt sorteercapaciteit pakjes

bpost heeft vrijdag het nieuw ‘Brussel X’ sorteercentrum officieel geopend. Het is met zijn oppervlakte van 80.000 m² het grootste in de Benelux en het tweede grootste in Europa. Vanaf nu gebeurt de hele pakjesdistributie in België van daaruit.

Het nieuwe gebouw is opgetrokken op de oude Carcokesite langs het kanaal Brussel-Schelde in Neder-over-Heembeek. Het vervangt Brussel X in Anderlecht, dat te klein was geworden. Het sorteercentrum bestaat uit twee delen: één voor de pakjes (25.000 m²) en één voor de post (50.000 m² over twee verdiepingen, met een capaciteit van 2,4 miljoen brieven per dag). Het gebouw telt 85 laad- en lospoorten, waarvan 50 alleen voor pakjesdistributie. Een kleine 120 vrachtwagens worden van daaruit ingezet. In het centrum werken maar liefst 1.500 mensen.

Het pronkstuk van het nieuwe Brussel X is de Parcel Sorting Machine (PSM), die de pakjes scant en sorteert. Dankzij deze machine verdubbelt bpost in één klap haar sorteercapaciteit naar 300.000 pakjes per dag. Vandaag verwerkt het bedrijf 175.000 pakjes per dag. Dat is 67% meer dan vier jaar geleden, toen er dagelijks net iets eer dan 100.000 pakjes per dag werden verwerkt.

Die groei in de pakjes is hoofdzakelijk te danken aan de snelle groei van de e-commerce. Met het nieuwe sorteercentrum speelt bpost daar helemaal op in. Zeker omdat het hele sorteer- en distributiegebeuren van de pakjes er gecentraliseerd werden. “Hierdoor kunnen webshops nu hun pakjes tot 2 uur s’nachts afgeven in Brussel X. Enkele uren later worden ze door de postbode overhandigd aan de eindklant”, zegt Koen Van Gerven, CEO van bpost. Dankzij de centrale ligging van het sorteercentrum en de grote verwerkingscapaciteit van de PSM garandeert bpost ‘next day delivery’ in heel België.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!