Bpost CEO: “City Depot ook naar Luik en Charleroi”

 09/03/2016  Claude Yvens  Logistics

City Depot is van plan ook te starten met stadslogistiek in Luik en Charleroi. Dat verklaarde Koen Van Gerven, CEO van Bpost en de grootste aandeelhouder van City Depot, tijdens zijn uiteenzetting op de VIL Summit in Antwerpen.

Thema van de conferentie was Disruptieve innovatie in de logistiek en de topman sneed daarom de thema’s stadslogistiek, thuislevering van boodschappen en de verschuiving van brievenpost naar pakjes aan. Over stadslogistiek had hij het onder meer over hoe eigen innovatieteams de idee hadden uitgewerkt tijdens een boot camp en het nadien zelf mochten realiseren. Het basisconcept is eenvoudig: de consolidatie van de binnenkomende stromen naar het stadscentrum in een crossdock moet goedkoper zijn dan de kosten voor het crossdock. Uit een studie van de VUB tijdens de pilootfase in Antwerpen bleek dat de service een besparingen van 30% in gereden kilometers en 40% in milieukost kan teweegbrengen. Nadien is die afdeling gefuseerd met het overgenomen City Depot.

Bpost werkt ook al lang aan een dienstverlening over het thuis leveren van boodschappen. Koen Van Gerven zegt dat uit de pilootfases in Sint-Niklaas, Turnhout en Waver is gebleken dat zijn organisatie perfect klaar is om die service te verlenen en dat er ook een interesse bestaat bij de consument om te betalen voor die dienst. Maar alles staat of valt met de levering van de voedingsproducten. De grote retailers zijn voorlopig niet geïnteresseerd om dit op grote schaal in te voeren. Bpost startte daarom met een lancering op beperkte schaal in Brussel en nu ook in Antwerpen onder de naam Combo.

Om de productiviteit in de bestaande brieven- en pakjessegment te verbeteren zal Bpost de sortering laten verlopen in 4 bestaande centra en 1 nieuw gebouw in Neder-over-Heembeek waar alle pakjes en een groot deel van de brieven zullen worden behandeld. Dat laatste sorteercentrum zal worden gebouwd onder leiding van Katoen Natie. Willy Naessens staat in voor de bouwwerken zelf. In functie van de verbeterde productiviteit worden 20 van de modernste sorteermachines gekocht. Het resultaat moet zijn dat de voorbereiding van de rondes van de postbodes – het sorteren – volledig geautomatiseerd verloopt.

Peter Ooms

 

130_W&L069_VIL_PHOTO2_summit_20151029128-800

 

 

Kader

VIL Summit: Disruptive Innovation in Logistics

Het Vlaamse Instituut voor de Logistiek organiseerde een erg succesvolle editie van de summit weerom in Kinepolis Antwerpen. Vlaamse topsprekers als minister Alexander Decroo, Peter Hinssen, Bruno Segers, Saskia Van Uffelen en Koen Van Gerven, werden er afgewisseld met buitenlandse experten zoals Ken Lyon (Transport Intelligence) en Markus Kückelhaus ( DHL).

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!