Be-Trans bestelt 10 Nikola trekkers op waterstof

 12/12/2018  Erik Roosens  Trucks
Be-Trans bestelt 10 Nikola trekkers op waterstof

Be-Trans heeft tien Nikola Tre trucks op waterstof besteld. “Ik was begin november in Amerika op het moment dat Nikola bekendmaakte dat het een voor Europa aangepaste trekker op waterstof zou maken”, zegt zaakvoerder Bert Vranckx. “Toen heb ik ze besteld.”

De Nikola Tre is een trekker met een elektrische aandrijving op waterstof met een nuluitstoot. Volgens de uitvoering zal hij een vermogen hebben van 500 tot 1.000 pk en een actieradius van 500 tot 1.200 km. Voltanken kan binnen de twintig minuten.

De eerste Europese tests moeten in 2020 plaatsvinden in Noorwegen, de productie zou starten vanaf 2022. “Ik verwacht dat onze exemplaren in 2025 operationeel zullen zijn”, vertelt Bert Vranckx, die gelooft in waterstof omdat trucks dan uitstootvrij kunnen rijden.

De zaakvoerder van Be-Trans hoopt dat het bedrijf tegen dan zelf waterstof zal kunnen produceren met windenergie. Begin 2019 komt er een windmolen op de terreinen van Be-Trans in Geel die stroom zal leveren voor de kantoren en de magazijnen. “Voorlopig staat de technologie nog niet op punt om met een windmolen rendabel waterstof te maken”, zegt hij. “Maar over vijf à zes jaar als de trucks worden geleverd, verwacht ik dat de kostprijs van waterstof geproduceerd met windenergie voldoende zal gedaald zijn. Dan zouden we zelf de waterstof kunnen maken voor de Nikola Tre.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!