B-Logistics mag in Antwerpen proefrijden als havenspooroperator

 18/03/2016  Claude Yvens  News Logistics, Multimodaal

Railport Antwerpen heeft “na een uitgebreide selectieronde” B-Logistics weerhouden als partner voor het pilootproject dat tot doel heeft het verspreid vervoer van spoorwagons in de haven van Antwerpen op een efficiëntere leest te schoeien.

Bedoeling is het transport van losse spoorwagons tussen vormingsstation, spoorbundels en ondernemingen zoveel mogelijk te bundelen in handen van een gespecialiseerde havenspooroperator, wat kostenverlagend en efficiëntieverhogend moet werken. Dat verspreid vervoer is van doorslaggevend belang voor de chemiesector, maar ook andere bedrijven zijn ervan afhankelijk om het spoor een plaats in hun logistiek te blijven geven.

“De bijkomende kosten van het rangeren lopen soms zo hoog op dat het niet meer interessant is voor een spoorwegmaatschappij om dit nog aan te bieden of voor de klant om van het spoor gebruik te maken. Door sterk in te zetten op een betere bundeling van lading, denken we dit probleem te kunnen oplossen, hetgeen ook kan resulteren in een meer dynamische markt voor lange-afstandtransporten”, legt Koen Cuypers, projectleider bij het Havenbedrijf Antwerpen uit.

Neutraliteit garanderen

Een cruciaal punt in het pilootproject is het garanderen van neutraliteit tussen de verschillende spooroperatoren. B-Logistics, dat zijn havenintern transportnetwerk zal openstellen voor andere (concurrenrende) spelers, heeft daarvoor “harde garanties” op tafel moeten leggen, onderstreept Stephan Vanfraechem, directeur van Voka-Alfaport.

Het pilootproject, dat medio vorig jaar in de markt werd gezet, start in april in een deel van het havengebied op de rechteroever van de Schelde, met het vormingsstation Antwerpen-Noord als centrale spil. Het heeft een looptijd van twee jaar. Na evaluatie zal besloten worden of het naar andere delen van de haven wordt uitgebreid.

B-Logistics zal samen met Railport, Infrabel, de lokale verladers en de andere spooroperatoren ook onderzoeken hoe het systeem verder verbeterd kan worden. B-Logistics zette met Planisfer al een soortgelijk project op poten in Henegouwen.

Railport Antwerpen is een gezamenlijk initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever, chemiefederatie essenscia en Voka-Alfaport.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!