B Logistics heeft groeipad teruggevonden

 15/04/2016  Claude Yvens  News Logistics, Multimodaal

B Logistics heeft de dalende trend in de vervoerde volumes vorig jaar weten om te buigen naar groei. De Belgische operator schrijft dat toe aan zijn nieuwe commerciële dynamiek en aan de lancering van nieuwe producten. De groep heeft zopas ook de Czech Xpress op de sporen gezet.

De trafiekdaling die in 2012 was ingezet, heeft vorig jaar plaats geruimd voor groei. In totaal vervoerde B Logistics 29,4 miljoen ton goederen, hetzij 4% meer dan in 2014. Ook financieel noteerde de groep beterschap, met een 70% hogere geconsolideerde EBITDA van 15 miljoen euro, al blijft de EBIT nog met 12 miljoen euro negatief (tegenover -37 miljoen in 2014).

“Voor het eerst draagt groei bij aan de verbetering van het resultaat”, zegt B-Logistics. Het spreekt van een belangrijke stap in zijn structurele gezondmaking. Financieel heet het dat “2015 het zesde jaar op rij van structurele verbetering is”. In 2009 bedroeg het verlies nog 100 miljoen euro.

Als markante feiten voor 2015 worden de inbreng van 96 miljoen euro oor Argos Soditic genoemd en het afsluiten van een sociaal akkoord “dat B Logistics in staat stelt autonoom te beschikken over het voltallige personeel dat actief is in de vracht”.

Czech Xpress

Vorig jaar lanceerde de spooroperator ook zes nieuwe producten binnen zijn Green Xpress Network van rechtstreekse verbindingen tussen economische hubs in Europa. Aan dat netwerk is nu met de Czech Xpress (foto)  een zevende lijn toegevoegd (in samenwerking met de Tsjechische spoorgroep CD).

Het gaat naar verluidt om de eerste rechtstreekse verbinding tussen België en Tsjechië. Die komt er onder meer op vraag van staal- en chemieklanten en van de intermodale sector en met de ondersteuning van de haven van Antwerpen.

De nieuwe Xpress-trein verbindt Antwerpen-Noord en Kinkempois momenteel tweemaal per week met Usti nad Labem. De frequentie wordt nog dit kwartaal opgetrokken naar drie wekelijkse vertrekken in beide richtingen, als tussenstap naar vijf rotaties per week. Naast conventionele ladingen zullen weldra ook intermodale zendingen vervoerd kunnen worden.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!