Axxès-box rondt testfase Viapass met succes af

 02/03/2016  Yannick Haesevoets  Advertorial
Axxès-box rondt testfase Viapass met succes af

Axxès was de eerste om een tolberekeningsmodule voor de Belgische kilometerheffing te lanceren. Het brengt nu ook het meest aantrekkelijke aanbod op de markt met 0 engagement, 0 borgstelling en 0 kosten tot aan de eigenlijke invoering van de heffing. Axxès heeft zich bovendien geëngageerd om het certificatieprotocol te doorlopen in samenwerking met Viapass.

De tests van Axxès en Satellic lopen gezamenlijk en gelijktijdig om erop toe te zien dat de vooropgestelde start van het project niet in het gedrang komt. In dit verband kondigt Axxès vol trots aan dat de testfase van de registratietoestellen met succes is afgerond. Deze testperiode werd uitgevoerd in nauw overleg met de experten van Viapass. Axxès doet er alles aan om alle twijfels bij de transportsector weg te nemen. Het is met andere woorden niet zo dat alleen de OBU van Satellic ‘gehomologeerd’ is. De Axxès-box is even goed in staat om de tol te registreren. Voor de certificatie van zowel het toestel als het eigenlijke heffingssysteem (waardoor de facturen zichtbaar zijn voor de backoffice) is het belangrijk dat de aanbieders de gehele testprocedure op het Viapass-wegennetwerk, de interfaces van de gewesten en SOFICO doorlopen. In die zin zijn Satellic en Axxès nog volop aan het testen.

In dit verband verwijst de voorzitter van Axxès, die een actieve rol speelde in de totstandkoming van de LKW Maut in Duitsland en in de ter ziele gegane écotaxe in Frankrijk, naar een aantal voor de hand liggende feiten: “Rekening houdend met de uiterst strakke timing, zijn VIAPASS en Satellic aan een titanenwerk bezig. Axxès kan pas een erkenning krijgen als het systeem van Satellic is goedgekeurd. Ik deel het optimisme van VIAPASS m.b.t. de startdatum. Het systeem van Satellic zal binnenkort goedgekeurd worden en dan is het een kwestie van tijd alvorens het onze ook wordt goedgekeurd. Dit zal zeker op tijd gebeuren, met name voor 1 april 2016. Van de 250.000 vrachtwagens in onze portefeuille, hebben ongeveer een kwart de interoperabiliteit met België aangevraagd. Dat is een aanzienlijk aantal dat ertoe zal bijdragen dat de distributiepunten van Satellic minder belast zullen worden bij de invoering van de kilometerheffing“.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!