Alle merken nemen deel aan European Platooning Challenge

 15/03/2016  Claude Yvens  News Transport, Wetgeving, Trucks
Alle merken nemen deel aan European Platooning Challenge

DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania en Volvo Group, of alle Europese constructeurs, nemen deel aan de European Platooning Challenge, die de mogelijkheden, die het rijden met semi-autonome trucks biedt, moet demonstreren.

De European Platooning Challenge wordt georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het is dan ook geen toeval dat deze uitdaging op 6 april zal eindigen in de haven van Rotterdam.

De verschillende konvooien (waarvan meerdere ook in België halt zullen houden, in het bijzonder die van Scania en Volvo Trucks) bestaan allemaal uit een ‘leader’ voertuig en één of twee ‘volgers’, die op bepaalde delen van hun parcours elektronisch aan de ‘leader’ gekoppeld zullen worden en deze laatste dan ook zullen volgen zonder enige manuele interventie van de chauffeur, die wel aan boord van zijn voertuig blijft.

De ervaring moet aantonen dat het mogelijk is dit soort konvooien in het huidige verkeer te integreren, maar wil volgens ACEA, dat de constructeurs vertegenwoordigt, toch vooral de aandacht van de Europese beslissingsnemers vestigen op de absolute noodzaak om een uniek wettelijk kader op schaal van de Europese Unie te voorzien.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!