Alibaba gaat in Luik eerste e-commerce handelshub in Europa openen

 06/12/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Alibaba gaat in Luik eerste e-commerce handelshub in Europa openen

Gisteren hebben Alibaba en de federale regering een samenwerkingsakkoord ondertekend waardoor België toetreedt tot het Electronic World Trade Platform (eWTP), het geesteskind van Jack Ma. In dat kader wordt in Luik een ‘e-hub’ gecreëerd , dat kmo’s zal helpen om hun producten wereldwijd te verkopen. Alibaba’s investering gaat dus veel verder dan het oprichten van een distributiecentrum door de logistieke dochter Cainiao.

Het logistieke centrum wordt 220.000 m² groot en zal naar verwachting in 2021 opengaan. De investering van 75 miljoen euro moet enkele honderden jobs opleveren. Het is nu helemaal duidelijk dat dit centrum niet alleen zal dienen voor het importeren, stockeren, sorteren en distribueren van Chinese goederen in Europa (en de retours behandelen) maar ook als overslagplatform zal fungeren voor de export van Europese goederen naar China en de vijf andere bruggenhoofden van Cainiao in de wereld.

Daarbij moet het eWTP dus een zeer grote rol spelen. China neemt zich voor om de volgende vijf jaar voor minstens 200 miljard aan buitenlandse producten in te voeren. Volgens Jack Ma en de nieuwe CEO van Alibaba Daniel Zhang zal het eWTP – het eerste in Europa en het vierde wereldwijd – Belgische en Europese kmo’s helpen om deel te nemen aan de crossborder e-commerce. Van de landen die meedoen wordt verwacht dat ze de in- en uitvoerregels simpel en pragmatisch maken. België en Alibaba gaan dan ook samenwerken om de douaneprocedures te digitaliseren en te stroomlijnen.

 

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!