Acht Antwerpse expediteurs willen Lean & Green worden

 04/10/2016  Claude Yvens  News Transport
Acht Antwerpse expediteurs willen Lean & Green worden

Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek gaan acht expeditiebedrijven (waarvan de namen pas bekend zullen worden als ze daadwerkelijk Lean & Green worden) een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen.

Dit kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA). Het is de eerste keer dat deze editie focust op een groep tussenpersonen in het vervoer. “Als organisator van het verzenden van goederen, zonder eigen transportmiddelen, is het voor een expediteur geen evidentie om aan te tonen dat hij binnen zijn activiteiten 20% van de CO2-emissies binnen een periode van vijf jaar kan verminderen.”, zegt het VIL. “Tijdens het traject zal vanuit de specifieke rol van de expediteur bekeken worden op welke manier hij kan bijdragen aan duurzame transportoplossingen en zo aan het verminderen van de eraan gerelateerde CO2.”

VEA wil de Antwerpse expediteursgemeenschap internationaal in de markt te zetten als trendsetter voor duurzamere wereldwijde logistieke stromen. “We zijn er sterk van overtuigd dat er de komende jaren meer en meer overheidsmaatregelen zullen worden opgelegd om bedrijven er toe aan te zetten naar duurzame oplossingen op zoek te gaan. VEA wil de Antwerpse expediteurs hierin bijstaan en hen nu reeds de mogelijkheid bieden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren,” aldus Olivier Schoenmaeckers, directeur bij VEA.

“We maken de namen pas bekend bij de uitreiking van de awards”, zegt Anke D’Hallewijn van het VIL. “Starten met het traject leidt niet altijd tot het winnen van de award. Bij de eerste groep hadden we de namen wel bekend gemaakt en een deel van hen heeft uiteindelijk niet de Lean & Green award behaald maar bleven er wel mee geassocieerd door persverschijningen bij de start (in het kort: het zorgde voor verwarring). Fijn voor hen maar niet de bedoeling.” Succes aan de (anonieme) deelnemers op de foto !

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!