ACEA: “Europa heeft 6000 openbare oplaadstations nodig”

 18/01/2019  Claude Yvens  Economie
ACEA: “Europa heeft 6000 openbare oplaadstations nodig”

Volgens de Europese Vereniging van Autoconstructeurs ACEA zullen de komende jaren enorm veel oplaadinfrastructuren voor alternatieve aandrijfsystemen nodig zijn. Als we de emissiereductiedoelstellingen willen bereiken, zouden er tegen 2030 maar liefst 6000 snellaadstations langs de Europese snelwegen moeten komen te staan.

De studie komt er net op het juiste moment: vlak vóór de start van het ‘driehoeksoverleg’ tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad, die de emissiereductiedoelstellingen die aan de truckconstructeurs zullen worden opgelegd definitief moeten bepalen. Eerst en vooral stelt het onderzoek vast dat de vrachtwagens de bestaande oplaadinfrastructuren niet kunnen gebruiken, omdat die voor personenwagens zijn gekalibreerd. Zo moet een oplaadpaal voor elektrische trucks meer dan 500 kW leveren, terwijl het maximale vermogen van de bestaande laadpalen amper 350 kW bedraagt. Volgens de ACEA zouden er de tien komende jaren daarom 6000 van die openbare laadpalen met hoog debiet moeten worden geïnstalleerd… terwijl er op dit moment zelfs nog niet één is. Hetzelfde geldt voor de stations op waterstof: om een vrachtwagen te bevoorraden is een druk van 700 bar of vloeibare waterstof vereist, maar er bestaat nog steeds geen installatieplan terwijl er tegen 2030 wel 500 van dit soort stations nodig zijn.

Wat aardgas betreft, ziet de situatie er iets beter uit, aangezien 155 van de 1000 LNG-stations die naar schatting in Europa nodig zullen zijn, nu al operationeel zijn.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!