België weer op derde plaats Logistics Performance Index

 25/07/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics
België weer op derde plaats Logistics Performance Index

België staat op de derde plaats in de tweejaarlijkse Logistics Performance Index van de Wereldbank. Duitsland staat net als twee jaar geleden op de eerste plek, net voor Zweden, dat een plaatsje wint. Een opvallende daler is Nederland: die zakt van plaats 4 naar plaats 6. Op de laatste plaats in de ranglijst staat Afghanistan, na Angola en Burundi. 

De Logistics Performance Index (LPI) is een ranglijst van landen op basis van logistieke performantie. Ze rangschikt 160 landen op hun logistieke efficiëntie en aantrekkelijkheid. Daarbij worden een zestal criteria gebruikt, zoals de kwaliteit van de douanediensten, de infrastructuur, de internationale transportdiensten of de competentie van de werknemers.

In 2016 was België van de derde naar de zesde plaats gezakt. Dat werd als een waarschuwing beschouwd voor ons land dat van logistiek een speerpuntsector heeft gemaakt. Verwacht wordt dat de herwonnen derde plaats kan dienen als hefboom voor het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen.

België doet het goed op het vlak van stiptheid en internationaal vrachtvervoer. Voor deze twee criteria staat ons land wereldwijd op de eerste plaats. Ook op gebied van competentie doet het goed: daar staan we op nummer 2. We doen het daarentegen nog steeds minder goed op het vlak van infrastructuur en douane. Voor beide criteria staan we op de 14e plaats. Twee jaar geleden waren dat al zorgenkindjes.

Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de ontwikkelingsbank van essentieel belang voor economische groei, stelt de Wereldbank. Ze stelt vast dat de 10 meest performante landen de laatste jaren vrijwel dezelfde zijn gebleven en dat het allemaal hoge inkomenslanden zijn. Van de Top 30 zijn 24 landen lid van de OESO. De ontwikkelingslanden met middelgrote inkomens die het goed doen (zoals India, Indonesië, Vietnam of Ivoorkust) zijn allemaal aan de zee gelegen.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!