15% van alle investeringen in Luxemburg hebben een link met e-commerce

 25/01/2018  Redactie  Real Estate, Advertorial
15% van alle investeringen in Luxemburg hebben een link met e-commerce

Wie stond er na Duitsland in 2016 op twee in de Logistics Performance Index van de Wereldbank? Niet België. Ook niet Nederland. Wél het Groothertogdom Luxemburg. Hoe dit kleine land – zonder directe zeetoegang en ingesloten tussen haar grote buren – daarin geslaagd is? We vroegen het aan Malik Zeniti, senior manager bij Cluster for Logistics. 

Malik, wat is Cluster for Logistics juist?

Cluster for Logistics is een organisatie die na de crisis van 2008 werd opgericht in de schoot van de Luxemburgse kamer van koophandel. Zowel economie als overheid besefte op dat moment dat we het geweer van schouder moesten veranderen als we nieuwe internationale spelers wilden aantrekken en meer investeringen naar Luxemburg wilden halen.

Cluster for Logistics is een federatie van en voor bestaande economische partners, met als doel de positie van Luxemburg als intercontinentale logistieke hub in Europa te versterken. We tellen op dit moment meer dan 200 leden: logistieke dienstverleners, 3PL en 4PL en overheid. WDP hoort daar natuurlijk ook bij. (lacht)

Wat zijn de voordelen van Luxemburg als een logistieke hotspot? 

We zijn natuurlijk eerder een klein land, en ingesloten door land in tegenstelling tot België en Nederland. We hebben dan ook geen eeuwenoude traditie van havens en zeehavens. Maar we liggen wel pal in het centrum van de grote West-Europese consumentenmarkt. Wij bekijken dan ook heel Europa als onze thuismarkt en staan open voor alle types transport. We zijn multimodaal ontsloten: er is de Moesel, de snelwegverbindingen naar Duitsland, Frankrijk en België en we hebben de zesde grootste vrachtluchthaven in Europa. De nieuwe overslagterminal van Bettembourg is state of the art.

Binnen de 8 uur kunnen we 60% van de Europese consumentenmarkt bereiken via wegtransport. Daarnaast bouwen we ook sterk aan onze spoorwegverbinding. Momenteel kan een bedrijf vanuit Luxemburg rechtstreeks transporteren met de trein naar Antwerpen, Frankrijk, Spanje, Turkije (via Triëste), Basel en Groot-Brittannië (via Zeebrugge). Vier keer per dag vertrekt er een trein naar Frankrijk en het Iberisch schiereiland. En op dit moment werkt onze overheid zelfs aan een gelijkaardige verbinding met China, en dat via Polen. Op die manier hopen we in de toekomst de duurtijd van het maritieme transport te halveren: twintig dagen met de trein in plaats van veertig dagen met de boot.

Merken jullie ook iets van de evolutie naar meer e-commerce? 

Absoluut. Veel bedrijven hebben dit onderschat en zien meer evolutie dan verwacht. We zien dit ook op het vlak van investeringen. Zoals je weet is Luxemburg ook een investeerdersland. We merken dat 15% van alle investeringen tegenwoordig gelinkt is met e-commerce. Een cijfer dat ook ons verraste. Het ontwerp en de grootte van de logistiek verandert door e-commerce, waardoor je meer mensen en een hogere automatisatiegraad nodig hebt. De evolutie is trouwens allicht ook een verklarende factor voor de sterke groei van onze luchthaven. Luchtvracht is door de vereiste leveringssnelheid van e-commerce vaak de beste optie.

Is de oppervlakte voor bijkomende logistieke ontwikkelingen in een land als Luxemburg beperkt?

Dat valt wel mee. In de afgelopen jaren werd er 15 ha logistieke grond toegevoegd. Momenteel is er nog zo’n 10 ha voorzien om bijkomend te ontwikkelen, met de mogelijkheid tot een verdere uitbreiding van 25 ha. Het Masterplan kan leiden tot meer oppervlakte die vrijgemaakt wordt voor logistiek en magazijnen. Ook de luchthaven zal nog een economische groei kennen waardoor op zoek zal worden gegaan naar meer grond voor logistiek.

Zijn er zwakheden of bedreigingen voor de verdere ontwikkeling als logistieke hotspot? 

Wanneer mensen denken aan Luxemburg, denken ze niet meteen aan een logistieke hotspot. Eerder aan een financiële hub. Maar die financiële groei zal waarschijnlijk in de toekomst vertragen. Wat wij doen, is de Luxemburgers ervan bewust maken dat logistiek en logitech, samen met fintech, de toekomst zijn voor Luxemburg.  Ook datacentra met hoge processorsnelheden nemen steeds een belangrijkere economische rol in. Transport heeft hier nood aan. Een Europees project rond datacentra zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in Luxemburg.

Ook het combineren van de groei van de Luxemburgse populatie, het toenemend belang van duurzaamheid en de nood aan uitbreiding op het logistiek vlak wordt een grote uitdaging. Misschien moeten we maar eens overwegen om in de hoogte te bouwen. Wanneer zien we het eerste “dubbeldekker” magazijn? (lacht)

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!