15 miljoen euro voor gecombineerd spoorvervoer

 20/12/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
15 miljoen euro voor gecombineerd spoorvervoer

De Ministerraad geeft zijn goedkeuring voor de ondersteuningsmechanismen voor het goederenvervoer per spoor (gecombineerd vervoer en verspreid vervoer) voor de periode van 1 januari 2014 tot 31 december 2014 zoals voorgesteld door de Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, voor een globaal bedrag van 15 miljoen euro.

Hieronder kan u het integrale persbericht lezen dat het kabinet van de Staatsseretaris zopas heeft verspreid.

“Zonder deze steun, zouden de Belgische havens en de binnenlandse terminals (Monsin, Athus, …) niet meer kunnen wedijveren met de Haven van Rotterdam en met de Franse grensoverschrijdende concurrentie. Door deze ondersteuning van het goederenvervoer per spoor in plaats van het wegvervoer, spelen het gecombineerd vervoer en verspreid vervoer een belangrijke rol voor de economische aantrekkingskracht van België en voor de gunstige effecten op het leefmilieu. De ligging aan zee en de rol van het hinterland van België zijn namelijk troeven waartoe het gecombineerd transport bijdraagt door zijn ontwikkeling en zijn betrouwbaarheid. Het verspreid vervoer van zijn kant, neemt deel aan de logistiek en aan de distributieketen van de industrie (voornamelijk voor de metallurgische en de chemiesector) dankzij zijn flexibiliteit.”

Melchior Wathelet: “Het was de hoogste tijd om de ondersteuningsmechanismen voor deze twee soorten van goederenvervoer per spoor opnieuw op te starten. Zij dragen bij tot het verbeteren van de aantrekkingskracht van onze havens, van de connectiviteit van onze industrieën en dus van het concurrentievermogen van ons land, waarbij we tegelijkertijd ons leefmilieu met waardigheid behandelen.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!