Transportmanagement.be

W. Goossens (Jones Lang LaSalle) : “Verwachten hogere huurprijzen voor logistiek vastgoed in Vlaanderen”

 17/06/2014  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
W. Goossens (Jones Lang LaSalle) : “Verwachten hogere huurprijzen voor logistiek vastgoed in Vlaanderen”

Walter Goossens, Head of Industrial & Leasing Agency bij JLL, geeft zijn visie op het logistieke vastgoed in Vlaanderen.

De opname van logistiek vastgoed verbeterde geleidelijk in 2013. Zet deze trend zich verder in 2014?

Walter Goossens : “De grootste opnamevolumes begin 2014 werden geregistreerd op de as Antwerpen-Brussel, waar na 5 maanden reeds meer dan 80% van het volume van het volledig vorig jaar 2013 geregistreerd werd. De grootste transacties waren de huur door Caterpillar Distribution Services Europe van bijna 62.000 m² in Grimbergen, en de huur door European Food Transport van 34.000 m² in Willebroek. De opname op de as Antwerpen-Brussel groeide met 200% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Ook op de as Antwerpen-Gent werd reeds evenveel opname geregistreerd als in 2013. Op de as E313 en in gedecentraliseerde zones werd ook logistieke take-up geregistreerd, zij het in mindere mate. Er zijn ook weer meer grote transacties dan in de voorbije jaren. Zo vonden er in de grootste categorie boven 20.000 m² dit jaar reeds 4 transacties plaats in. De gemiddelde grootte van een transactie evolueerde van 11.000 m² in 2013 naar 14.000 m² in de eerste 5 maanden van 2014. Het is afwachten of deze positieve trend zich verderzet. Zeker is dat de toename van e-commerce gerelateerde activiteiten in het algemeen nieuwe opportuniteiten en uitdagingen zal creëren voor het logistieke vastgoed.”

Zal de stijgende opname van logistiek vastgoed aanleiding geven tot een stijging in de huurprijzen?

Walter Goossens : “Op termijn wordt inderdaad een stijging van de huurprijzen verwacht. Er werd immers in de eerste 5 maanden 269.000 m² logistieke ruimte verhuurd en verkocht in Vlaanderen, tegen 160.000 m² in de eerste helft van vorig jaar. Het huidige niveau is 36% hoger dan het 5-jarig gemiddelde voor de eerste jaarhelft. Indien deze gunstige evolutie zich voortzet, kunnen tophuurprijzen inderdaad onder opwaartse druk komen. De tophuurprijs, die voor logistieke ruimten in de Brusselse periferie, bleef de laatste jaren stabiel op 55€/m²/jaar. In Antwerpen situeert de tophuurprijs voor logistieke ruimten zich momenteel tussen 45 en 48€/m²/jaar, en in de overige logistieke zones in Vlaanderen tussen 43 en 45 €/m²/jaar. De huurprijzen kennen in Vlaanderen opwaartse druk van de toegenomen grondprijzen alsook de hogere bouwkost op zich te wijten aan een betere performantie van de logistieke gebouwen.”

Lees alles over JLL in onze Transport & Van In Belgium directory!