Vraag naar interim supply chain managers stijgt

Volgens HR-groep Robert Walters stijgt de vraag naar interim supply chain managers sterk in België.Dat is een gevolg van de heropleving van de economie en van de toename van e-commerce. Ongeveer 10% van de interim management opdrachten zijn te vinden binnen de sector logistiek en supply chain. Robert Knieriem, Principal binnen de interim management divisie bij Robert Walters, gaat hier even dieper op in.

Waarom zien we dit jaar een stijging in de vraag naar supply chain managers?

Robert: “Vooral KMO’s kenden in het recente verleden periodes van cost-cutting waarbij optimalisatie van hun supply chain activiteiten veelal buiten schot bleef.  De materie is nogal complex en niet bepaald “low hanging fruit”.  Nu de economie heropleeft en e-commerce activiteiten verder toenemen, worden opnieuw meer investeringen gedaan, vooral in het optimaliseren van bedrijfsprocessen en digitalisatie. Daarvoor hebben bedrijven vaak niet de nodige know-how in huis en dienen zij een beroep te doen op externe specialisten. Daarnaast worden externe specialisten eveneens ingeschakeld om supply chain processen als het ware vanaf nul te gaan uitbouwen bij organisaties waar dat voordien nog in de kinderschoenen stond.”

Waarom doen bedrijven een beroep op een interim manager om hun supply chain activiteiten uit te bouwen?

“Een interim manager wordt meestal ingeschakeld wanneer het hele supply chain proces herzien of opgezet moet worden. De interim manager beschikt namelijk over de nodige expertise en ervaring met dergelijke projecten en processen waardoor alles vlot kan verlopen. Zodra het hele proces op punt staat, zit de taak van de interim manager erop en kan het dagelijkse beheer en de opvolging ervan makkelijk doorgegeven worden aan een supply chain manager in permanent dienstverband.”

Hoe lang duurt zo’n interim management opdracht meestal binnen supply chain?

“Gewoonlijk neemt een dergelijke opdracht zes maanden tot een jaar in beslag, afhankelijk ook van de omvang van het hele project uiteraard. Wanneer het gaat om een groot project, spreken we toch meestal  over een jaar, hetgeen meer is dan een gemiddelde interim management opdracht die drie tot negen maanden duurt.”

Welke kost is verbonden aan het inschakelen van een supply chain interim manager?

“De gemiddelde fee van een interim manager binnen supply chain bedraagt 1000-1200 EUR per dag. Een investering die zich terug verdient. De interim manager beschikt immers over jaren ervaring met zeer gelijkaardige projecten binnen een waaier aan bedrijven en sectoren en kan dus de nodige expertise aantonen. Hij kent de valkuilen en weet deze te anticiperen én is bovendien onmiddellijk operationeel.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo