Transportmanagement.be

Volvo Trucks introduceert waarschuwingssysteem voor botsingen met noodstop

 08/10/2012  Yannick Haesevoets  Trucks
Volvo Trucks introduceert waarschuwingssysteem voor botsingen met noodstop

Volvo Trucks heeft een waarschuwingssysteem voor botsingen met noodstop ontwikkeld. Dit is een geavanceerd remsysteem dat een voortijdige waarschuwing voor botsingen geeft om zware ongevallen door onoplettendheid te voorkomen.

Kop-staartbotsingen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal ongevallen. Om dit probleem op te lossen heeft Volvo Trucks een waarschuwingsvoorziening voor botsingen met noodstop ontwikkeld, een geavanceerd remsysteem dat ook een voortijdige waarschuwing voor botsingen geeft. Het remsysteem, dat beschikbaar is in de nieuwe Volvo FH-serie, is ontwikkeld ter ondersteuning van de chauffeur en heeft als doel om kop-staartbotsingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Het nieuwe systeem bevat een combinatie van een radar en een camera die samenwerken om voertuigen voor de truck te identificeren en te controleren. Het systeem is ontworpen voor stilstaande en rijdende voertuigen en kan een botsing met een bewegend object voorkomen bij relatieve snelheden tot maximaal 70 km/u. Wanneer het systeem een voertuig detecteert waarmee de truck bij de huidige snelheid in botsing zal komen, activeert het waarschuwingssysteem een constant rood licht in de voorruit om de aandacht van de chauffeur terug op de weg te krijgen.

Maar als de truck geen reactie van de chauffeur detecteert, zoals sturen of remmen, gaat het rode licht knipperen en weerklinkt een geluidssignaal. Als er dan nog geen reactie komt, wordt voorzichtig geremd. Als dit allemaal niet werkt, activeert het systeem de noodrem en wordt al het mogelijke gedaan om de truck helemaal tot stilstand te brengen.

In Europa geldt vanaf november 2015 een wettelijke verplichting voor noodremsystemen voor nieuwe trucks.